Južna Srbija Info

Podrška porodici – podrška deci

rssBookmark and Share

Niš 09.04.2015. S.L. Južna Srbija Info

Centar za podršku porodici Putokaz u Nišu, osnovan je pre godinu dana. Do sada su usluge centra koristile 83 porodice sa teritorije grada Niša.

Foto JSI-podrška deci
Foto JSI-podrška deci

Cilj je pre svega pružiti pomoć porodicama koje su u riziku od izmeštanja dece, i očuvanje biološke porodice, slažu se nadležni u nevladinom sektoru i u ustanovama.

Pružanje usluga ugroženim i marginalizovanim društvenim grupama na lokalnom nivou, osnovni je cilj rada Centra za podršku porodici Putokaz u Nišu. Nakon godinu dana rada, kroz programe njihovih usluga prošle su 83 porodice.

- Centar Putokaz osnovali smo na današnji dan 2014. godine. Funkcioniše kroz razne aktivnosti – pomoć koju mi pružamo odnosi se na porodice koje su u riziku od izmeštanja dece. Okupljamo i umrežavamo sve nadležne koji se bave porodicom i decom. Iskustvo pokazuje da su ovakve usluge potrebne gradu, mi kroz aktivnosti pružamo psiho-socijalnu podršku, obuhvaćeno je preko 80 porodica, a uovore, kojima se konkretno uključuju u naš program ima 66 porodica. Najviše pružamo obrazovnu podršku, pomoć u učenju, rad na poboljšanju komunikacije u okviru porodice. Sve porodice koje su u riziku i imaju probleme, mogu da nam se jave, kako bismo im pružili pomoć, kaže Milica Mitrović, saradnik na projektu.

Centar za porodišni smeštaj i usvojenje u Nišu, direktni je partner sa Putokazom.

- Imamo veliki broj srodničkih hraniteljskih porodica, kojima je potrebna dodatna podrška u odnosu na onu koju Centar za usvojenje pruža. S obzirom na to da je i naš, a i program Putokaza, da se spreči izdvajanje dece iz porodice, našli smo se na zajedničkom putu, i sa Centrom za socijalni rad i sa nevladinim sektorom. Nevladin sektor može da pruži porodicama one usluge koje ustanove ne mogu, ne zbog kadrovskog potencijala, već zbog brojčanog potencijala. U našem prostoru odvija se viđanje između dece i njihovih roditelja, i to je trenutak kada Centar za usvojenje priprema biološku porodicu za povratak deteta u porodicu, a koje je pre bilo izmešteno. I tada dobijamo pomoć Putokaza, koja nam je dobrodošla, jer je problem koji naša ustanova trenutno ima – nedostatak radnika, kaže Violeta Blagojević, direktorka Centra za porodični smeštaj i usvojenje Niš.  

Tribina Podrška porodici – podrška deci, održana je u niškom Media centru, u prisustvu mnogobrojnih stručnjaka iz različitih oblasti socijalnog rada, kao i predstavnika ustanova, institucija i udruženja, koji se bave zaštitom porodice i dece.

Komentara: 0


#   Niš   deca   porodica   tribina   Violeta Blagojević   podrška   Udruženje Putokaz   Milica Mitrović
@


 


[ Dodaj komentar ]