Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Prekogranična saradnja Srbije i Bugarske

rssBookmark and Share

Bosilegrad 04.07.2015. RTS, Južna Srbija Info

U Ćustendilu, pograničnoj oblasti u Bugarskoj, počela je realizacija IPA projekta prekogranične saradnje Srbije i Bugarske uz finansijsku pomoć Evropske Unije.
Popularišu lokalne narodne zanate na tradicionalnim festivalima,u Ćustendilu, Surdulici i Bosilegradu.

Foto: RTS
Foto: RTS

Počela je realizacija IPA projekta prekogranične saradnje Srbije i Bugarske u Ćustendilu, bugarskoj pograničnoj oblasti.

Uz finansijsku pomoć Evropske Unije popularišu lokalne narodne zanate na tradicionalnim festivalima,u Ćustendilu, Surdulici i Bosilegradu.

Slađan Stojanović kaže da korak dalje od izlaganja, zanatlije svoje tajne otkrivaju, a posetioci 
postaju aktivni učesnici, za razbojem, kraj grnčarske mašine, predu vunu.

"Gledala sam kako ona radi pa i ja pokušavam, mora da se oseti", kaže Ljiljana Cvetković.

Promovišu jela iz svojih sredina, zdravu, organsku hranu od sastojaka lako dostupnih u prirodi.

"To je nešto što su naše bake pravile, to je bilo nadohvat ruke, moglo je da se ubere a nije se plaćalo", kaže Evgenija Bulatović, Udruženje žena.

"Ovo je karving, to je stara veština, koja se primenjuje u ishrani, da bi se ulepšala", kaže Olivera Mladenović.

Kraj razboja Ljiljana Kularova evocira uspomene, nekada je po 5, 6 žena radilo istovremeno, sada zanat čuvaju pojedinci.

"Teško je, u vreme naših majki radili su se i tepisi, ćilimi, pokrivači, čak i pantalone i krpe", kaže Ljiljana Kularova.

U Ćustendilu sve je u znaku trešnje,na  centralnom gradskom trgu od trešanja slike, bubamara, korpe.

Trešnja je najvažniji izvozni proizvod, i prostire se na 1.600 hektara.

"Taj ukus naše trešnje niko ne može da postigne, imamo Institut za voćarstvo koji stalno istražuje nove sorte, i naš brend je ćustendilska trešnja", kaže Borislav Krumov, koordinator projekta.

Na tradicionalnom ćustendilskom festivalu, prazniku trešanja, zanatlije razmenjuju iskustva, razvijaju pograničnu saradnju.

"Tri partnera u projektu daju revitalizaciju starih zanata i modernizaciju za novo doba", kaže  direktor Surduličkog kulturnog centra Suzana Stanković Aleksić.

IPA program prekogranične saradnje uz podršku Evropske Unije nastavlja se na manifestacijama Vlasinko leto, Krajište igra i peva i Balkanska čerga.

Komentara: 0


#   Bosilegrad   Surdulica   poljoprivreda   festival   običaji   Bugarska   kultura   IPA   prekogranična saradnja   trešnja   Slađan Stojanović
@


 


[ Dodaj komentar ]