Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Pretnje novinaru nisu krivično delo?

rssBookmark and Share

Niš 02.06.2014. Lidija Georgijev, RTS

Više javno tužilaštvo u Nišu odbilo je prigovor novinarke RTS-a Dragane Sotirovski iz našeg dopisništva u Nišu, na odluku Osnovnog javnog tužilašptva u Aleksincu koje je odbacilo krivičnu prijavu protiv direktorke Specijalne bolnice u Sokobanji dr Ljiljane Isaković, za upućene pretnje.

Pretnje novinaru nisu krivično delo?

Pretnje koje je novinarki RTS-a uputila direktorka Specijalne bolnica "Sokobanja", nezadovoljna njenim prilogom o dešavanjima u toj ustanovi, javno su osudila oba novinarska udruženja. Međutim, Više javno tužilaštvo u Nišu smatra da ta pretnja nije "ozbiljna" i da su "stvoreni samo subjektivni elementi krivičnog dela".

Podsećamo da je novembra prošle godine, posle emitovanja prve u serijalu priča o dešavanjima u Specijalnoj bolnici "Sokobanja" u kojoj radi dvadesetoro uzbunjivača, direktorka Bolnice je, nezadovoljna pričom, telefonom uputila pretnje autorki priloga, što su javno osudila oba novinarska udruženja

Zamenik višeg javnog tužioca u Nišu Dobrivoje Perić zaključio je da reči koje je direktorka bolnice uputila autorki priloga, emitovanog na RTS-u, ne podležu krivičnom delu ugrožavanja sigurnosti. Bez saslušanja oštećene novinarke, Tužilaštvo je donelo rešenje:

"Reči ‘Zapamtićeš ti mene’ ne mogu se smatrati kvalifikovanom pretnjom kojom se direktno preti na život i telo oštećne ili članova njene porodice. Kod oštećene su stvoreni samo subjektivni elementi krivičnog dela, ali nije bilo objektivnih jer, prijavljena nije uputila ozbiljnu pretnju već samo nezadovoljstvo izveštajem koji je na televiziji objavljen."

"Zaprepašćen sam odlukom Tužilaštva i mislim da je nažalost kod Tužilaštva postala praksa da pretnje novinarima ne shvataju ozbiljno", rekao je povodom tog rešenja Petar Jeremić, predsednik Izvršnog odbora Udruženja novinara Srbije. "Nadam se da će više instance u ovoj zemlji naći povoda za reagovanje i da će se ovaj slučaj istražiti do kraja."

Četiri svedoka dikrektorke koji su, kako se navodi, bili u njenoj kancelariji dok je telefonirala novinarki, izjavili su da nije bilo pretnji niti grubih i neprijatnih reči.

Interesantno je, međutim, da su svedoci, među kojima su pomoćnica direktorke, sekretarica, glavna sestra i pi-ar Bolnice bili zajedno u službenim prostorijama u vreme emitovanja priloga, čak 50 minuta po isteku radnog vremena i to u kancelariji direktorke u kojoj nema televizora, pa ni mogućnosti da zajedno pogledaju prilog.

Ukoliko se preti novinaru koji radi svoj posao, kako navodi Kruna Savović, advokat Nezavisnog udruženja novinara Srbije, kazna će svakako biti stroža od kazne kojom bi bio osuđen neko ko preti bilo kojem licu koje se ne bavi tim poslom.

Posle prvog teksta u Blicu o zloupotrebama u Specijalnoj bolnici Sokobanja, i dopisniku tog medija iz Timočke krajine upućeni su indirektni pritisci da od istraživnja odustane.

"Bilo je indirektnog nuđenja novca", kaže Ivan Popović, dopisnik Blica iz Timočke krajine. "To je meni bila prva situacija i prvi slučaj da mi neko nudi mito da prestanem da pišem i da počem da pišem jedan lep tekst, odnosno pozitivan za tu ustanovu."

Podsećamo da je na osnovu brojnih krivičnih prijava, slučaj Specijalne bolnice, u kojoj se od 2008. ukazuje na različite nezakonite radnje i dalje u Osnovnom javnom tužilaštvu u Aleksincu.

Saslušanje svedoka u slučaju osumnjičene direktorke Ljiljane Isaković, zakazano je za 13. jun.

video...

Komentara: 0


#   Niš   Aleksinac   Sokobanja   Ljiljana Isaković   Dragana Sotirovski   Više javno tužilaštvo   Petar Jeremić   glavna sestra   Ivan Popović
@


 


[ Dodaj komentar ]