Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Problemi sa refundacijom: Deklaracije koče PDV za bebe

Bookmark and Share

21.01.2016.

Roditelje na svakom koraku čekaju prepreke pri povraćaju poreza za najmlađe.
Ako na proizvodu nije naglašeno da je namenjen deci, odbija se povraćaj

Problemi sa refundacijom: Deklaracije koče PDV za bebe

Roditelje u Srbiji na svakom koraku čekaju prepreke pri refundiranju poreza (PDV-a) na opremu za bebe. I to, ne samo zbog kašnjenja isplate tog poreza nego i nepravilnog deklarisanja bebi-proizvoda i propusta trgovaca. Poreska uprava ne prihvata povraćaj PDV-a ako na fiskalnom računu nije precizno navedeno da je reč o proizvodu namenjenom baš najmlađima.

Primera radi, ukoliko na računu piše samo "pampers", a ne "pampers pelene", ili "pampers za bebe", za Poresku upravu to nije dovoljno jasno i ne mogu, kako kažu, da refundiraju novac. Slično je i sa bebi-hranom, ako na fiskalnom isečku ne stoji "kašica od šargarepe HIPP", a trgovci ga označe samo kao "HIPP kaša od povrća", poreznici, takođe, to neće priznati.

- Prvi put kada sam aplicirala za povraćaj poreza, imala sam račune u vrednosti 70.000 dinara kupljene robe - objašnjava Jelena Matić, koja se javila našoj redakciji. - Toliko se nakupilo za skoro godinu dana, jer nisam uspela da apliciram čim mi se rodio sin. Podnela sam kopije računa za kolica, pelene, mlečne formule i kaše. Ja sam naivno očekivala da ću dobiti blizu 14.000 dinara povraćaja, a uplatili su mi manje od 8.000 dinara. Delom mi je računica bila pogrešna, jer nisu svi proizvodi oporezovani sa 20 odsto, ali izgleda da mi mnogo računa nisu ni priznali. Izgleda da su neki računi bili bledi, ali i da na mnogim računima za pelene piše samo "pampers", a poreznici to nisu priznavali. Sada čujem da je ista stvar i sa kašama, mada njih tada nisam mnogo ni kupovala. Udruženjima roditelja najčešće stižu žalbe na neusklađen rad filijala, kašnjenje rešenja, čak i u nekim slučajevima kada je novac uplaćen na vreme.

- Ako država želi zaista da pomogne, jedino rešenje bilo bi da se trgovci zakonom obavežu da na pravilan i prihvatljiv način za poreznike zavode robu - kaže za "Novosti" Dragana Soćanin, iz Udruženja "Roditelj".

SLEDEĆI ROK OD FEBRUARA

Naredni rok za predaju zahteva za refundaciju PDV-a za proizvode za bebe počinje 1. februara i trajaće do 17. februara.

- Odredbom Zakona o fiskalnim kasama propisano je šta fiskalni isečak treba obavezno da sadrži: naziv, količina, jedinica mere, cena po jedinici mere, oznaka poreske stope i vrednost evidentiranog prometa dobara, odnosno usluga. U skladu sa tim, prilikom kontrole evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa, Poreska uprava, u skladu sa Zakonom, preduzima sve mere i aktivnosti iz okvira svoje nadležnosti i, između ostalog, proverava sadržinu fiskalnog isečka.

D. M, S.B, Novosti

Komentara: 0


#   bebe   natalitet   Poreska uprava   PDV
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima