Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Reakcija profesora Gajića na Vučićevu izjavu da u državi vredi samo beogradski univerzitet

rssBookmark and Share

Niš 27.09.2016. M.Smiljković, gradjanin.rs

Skandalozno je da jedna gospođica pre neki dan najavljivajući vremensku prognozu kaže: U Beogradu već dva dana pada kiša, ali srećom će se oblaci za dva sata pomeriti ka istoku.

Foto: Južna Srbija
Foto: Južna Srbija

To je skandal. Pravi skandal – rekao je danas Dragan Gajić redovni profesor Prirodno matematičkog fakulteta.

Ovaj eminentni profesor je „olakšao dušu“ prilikom najave „Noći istraživača 2016“ gde se nije očekivalo da zauzme ovaj stav, koji zapravo sa njim deli velika većina stanovništva Niša i juga Srbije. On je napomenuo „da je pogubno to što je beogradizacija zahvatila celo društvo“.

Ovo njegovo obraćanje koje je snimilo pet ili šest medija je zapravo i prvi odgovor jednog pravog intelektualca na reči koje su stigle s vrha srpske vlasti, a to je da u državi vredi samo beogradski Univerzitet!?

Da se podsetimo, te reči je rekao premijer Aleksandar Vučić, a „odgovor“ u medijima nije dao ni jedan od niških intelektualaca. Pa čak je i rektor niškog Univerziteta, Dragan Antić „izvrdao“ tih dana reakciju.

Beograd je zaboravio na devastirani Niš

Oduzeli su nam radio Niš i mi smo jednostavno prinuđeni da slušamo koja ulica u Beogradu ima koju rupu. Svedoci smo da se naš književni zvanični govor siluje da bi se prilagodio beogradskom izgovoru. To je u meni probudilo inat. Došli smo u takvu situaciju da nam s političkog vrha kažu da sem beogradskog Univerziteta, svi ostali, ne vrede ništa!?

Niški Univerzitet je najverovatnije najprofitabilnije preduzeće u ovom gradu. hiljade studenata ovde studira, ostavljaju pare i prosto je nedopustivo da se kaže da ostali Univerziteti, sem beogradskog ne vrede ništa – jedna je od stvari koje je rekao profesor Gajić.

On nije precizirao u svom obraćanju termin „beogradizacija“ odnosno na šta misli, ali se nameće odgovor da sigurno nije mislio na sve stanovnike Beograda, nego na one koji utiču na vlast i medije.

Ne mislim samo na ovo poslednje rukovodsto, već na ova ostala poslednjih decenija, čini mi se da se uopšte ne interesuju kako ovaj grad živi. On je devastiran. Jednostavno oni su zaboravili na Niš. Ako neke pozitivne stvari kao što je „Noć istraživača“ ne mogu da se emituju na nacionalnim frekvencama, onda mi moramo da podignemo glas – rekao je Gajić koji inače rukovodi i Astronomskim društvom „Alfa“.

video...

Komentara: 0


#   Niš   Beograd   Aleksandar Vučić   Prirodno-matematički fakultet   Dragan Antić   Dragan Gajić   Univerzitet u Nišu   noć istraživača
@avucic @


 


[ Dodaj komentar ]