Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

RFPIO: Do 2032. godine žene će u punu starosnu penziju sa navršenih 65 godina života

Bookmark and Share

12.01.2015. Južna Srbija Info

Novo doneseni propisi o penzionisanju stupili su na snagu 1. januara 2015. godine, te se starosna granica za penzionisanje žena pomera za šest meseci, odnosno na 60 godina i šest meseci života, uz najmanje 15 godina staža osiguranja.

RFPIO: Do 2032. godine žene će u punu starosnu penziju sa navršenih 65 godina života

Iz Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) saopštavaju, da do 2032. godine za žene će se postepeno podizati uzrast za penzionisanje, i da će tada i žene u punu starosnu penziju ići s navršenih 65 godina života.

Za mušku populaciju i dalje važe isti uslovi za penzionisanje – 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja. Pored toga, osnova za punu starosnu penziju i muškaraca i žena je navršenih 45 godina staža osiguranja, bez obzira na godine života.

Od nove godine, za prevremeno penzionisanje muškarcima će biti potrebno 40 godina staža i najmanje 55 godina života, a ženama 36,4 godine staža i najmanje 54,4 godina života.

Ako se radi o prevremenom odlasku u penziju, primanja će biti trajno umanjena za 0,34 odsto za svaki mesec pre navršenih godina života propisanih za sticanje prava na punu starosnu penziju u toj kalendarskoj godini. Ukupan iznos umanjenja za prevremenu penziju maksimalno može da iznosi 20,4 odsto.

 

Komentara: 0


#   penzije   PIO fond       propisi
@


 


[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}