Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Romi iz Pirota među najobrazovanijima

rssBookmark and Share

Pirot 08.04.2014. RTS

Romi iz Pirota među najobrazovanijima iz svoje populacije u Srbiji. Sva deca su obuhvaćena predškolskim programom, 99 odsto završi osnovnu, preko 80 odsto srednju školu, a trenutno ima i tridesetak studenata na višim školama i fakultetima.

Romsko naselje u Pirotu
Romsko naselje u Pirotu

Od dve hiljade Roma u Pirotu, većina ih je bez stalnog zaposlenja i uglavnom žive od socijalne pomoći. Međutim ono što razlikuje Rome u Pirotu od ostalih sunarodnika je visok procenat obrazovanih.

Osmogodišnji  Matija Đurić pohađa tek drugi razred, ali je, izgleda vrlo rano shvatio koliko je školovanje važno za uspeh u životu. Zato u njegovoj đačkoj knjižici nema drugih ocena, sem petica.

"Da li znaš šta ćeš biti kad porasteš? Znam, biću plastični hirurg", kaže Matija Đurić.

Njegov stariji brat Manuel Đurić još uvek nije odlučio čime bi želeo da se bavi u životu, ali je takođe, veoma uspešan u školi.

"Odličan sam đak, a volim sve predmete u školi", kaže Manuel.

Ozbiljan odnos prema školi ovi dečaci nasledili su od majke,  jer ona smatra da je obrazovanje Roma od presudnog značaja za njihov položaj u društvu. I ona je završila srednju školu, ali joj trenutno najveći problem predstavlja to što je bez stalnog zaposlenja.

Romsko naselje 2 nn.jpg

"Samohrana sam majka. Ekonomska situacija je veoma teška, jer nigde ne radim iako sam završila ekonomsku školu. Mada je danas i to zanemarljivo, srednje obrazovanje nije dovoljno", kaže Elizabeta Janković.

Nezaposlenost je, kaže, generalno najveći problem u Pirotu, bez obzira na stručnu spremu, pol ili nacionalnost, ali je zato položaj Roma sasvim drugačiji u odnosu na druge sredine.

"Kod nas u Pirotu nema toliko diskriminacije kao u drugim gradovima. Bila sam na raznim seminarima - i verujte naslušala sam se svega i svačega", kaže Elizabeta Janković.

U Pirotu postoje i mnoge organizacije koje se bave položajem Roma.

"U Pirotu su Romi integrisani i idu ka onom složenijem obliku - inkluziji", kaže Radovan Asković iz "Resurs centar Pirot".

Prošle godine u Pirotu je otvoren i Resurs centar u kome će biti organizovane edukacije za Rome , ali i sve građane koji žele da konkurišu za projekte Evropske Unije.

Komentara: 0


#   Pirot   Romi   obrazovanje   nezaposlenost
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima