Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Selaković u Eparhiji niškoj: Potpisan Ugovor vezan za uređenje kripte hrama Svetog Vasilija Ostroškog

rssBookmark and Share

Niš 28.11.2023. Južna Srbija Info

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković posetio je danas Eparhiju nišku, gde je svečano dočekan od strane Njegovog Preosveštenstva Episkopa niškog g. Arsenija.

Foto: Eparhija niška
Foto: Eparhija niška

Povod sastanka bilo je potpisivanje ugovora između Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Pravoslavne Eparhije niške, vezanog za uređenje kripte hrama Svetog Vasilija Ostroškog u niškom naselju Duvanište. Ugovor je potpisan pod svodovima Svetosavskog doma, u porti niškog Sabornog hrama.

Kriptu veličanstvenog hrama Svetog Vasilija Ostroškog, posvećenu Svetom Knezu Lazaru, očekuju veliki radovi, a Ministarstvo rada je odvojilo značajna sredstva, kako bi, po uređenju, ovaj bogoslužbeni prostor bio dostojan i svoje uloge u negovanju kulture sećanja, često zapostavljene u našem narodu. Tom podvigu usmeren je i sam hram Svetog Vasilija, podignut u znak sećanja na stradalne dane NATO agresije i blagodarnosti svetitelju na molitvenom zastupništvu, zahvaljujući kojem niko nije stradao tog maja 1999. godine, uprkos stravičnom vazdušnom napadu.

Blagodareći pomoći Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, ova spomen-kripta biće u potpunosti freskopisana, a u okviru nje biće postavljene i table sa imenima palih boraca, poginulih u sukobima na Kosovu i Metohiji na milenijumskom raskršću. Sve ovo doprineće značaju i uzvišenosti dogodišnjeg obeležavanja četvrt veka od rata u južnoj srpskoj pokrajini i NATO bombardovanja naše zemlje, tragične epohe naše istorije, koja ne sme nestati iz pamćenja našeg naroda.

Izvor: Eparhija niška


#   Niš   Nikola Selaković   Niška eparhija   Ministarstvo rada   Vladika Arsenije   Hram Vasilija Ostroškog
@selakovicnikola @


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima