Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

SELO KAMENIH KROVOVA: Ovde će svaka kuća dobiti ličnu kartu

rssBookmark and Share

Pirot 19.10.2015. Blic

Zavod za zaštitu spomenika kulture iz Niša u selu Gostuša na Staroj planini sprovodi projekat da se selo zaštiti zbog kuća od drveta, kamena i zemlje i očuvanog autentičnog ambijenta.

Foto: Z. Panić
Foto: Z. Panić

- Ovo je poslednja šansa da se sačuva ambijent kamenog sela. Radujem se što će moje selo biti proglašeno za nepokretno kulturno blago. Možda je malo kasno jer su mnoge kuće pale, ali kamene krovove treba sačuvati jer je selo po tome upravo poznato - kaže meštanin Borisav Nikolić.

I ostali meštani veruju da će selo dobiti još više na promociji kao jedinstvena celina.

- Kuća pokrivena kamenim pločama u kojoj sam se rodila je zadržala svoj stari izgled i odoleva zubu vremena iako je stara oko sto godina - kaže Lela Todorović.

Projekat je finansiralo Ministartsvo kulture.

Za dve godine rada, svaka kuća u Gostuši i pojate dobili su svoju ličnu kartu, urađeno je na hiljade fotografija i video-zapisa, prikupljeni su podaci o vlasnicima.

- Na jednom mestu imamo više od 300 objekata i originalnu autentičnu arhitekturu kako se gradilo u prošlosti. U nekim od tih kuća ljudi i dalje žive. Tendencija je da se nepokretna kulturna dobra štite zajedno sa prirodnim dobrima. Gostuša se nalazi na prostoru Stare planine, koja je proglašena za park prirode. Sada je u sistemu zaštite kao kulturno dobro i ovu šansu treba iskoristiti. Kuće mogu da se obnavljaju ali kameni krovovi treba da ostanu - kaže autor projekta i direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Nišu Elena Vasić Petrović.

U Gostuši, udaljenoj od Pirota tridesetak kilometara živi sedamdesetoro meštana a vraćaju se i oni koji su otišli trbuhom za kruhom.

- Sa njihovim povratkom, menjaju se krovovi. Umesto kamenih ploča obnavljaju se kuće i pokrivaju novim materijalima. To nije dobro. Nadam se da ćemo promocijom projekta uspeti da ubedimo meštane da zadrže autentičnost zgrada koje će biti vrednije - kaže Elena Vasić Petrović.

Sačuvati kamene krovove

- Nekoliko kuća je obnovljeno za turizam, ali malo njih je zadržalo kamene krovove. Cilj je da se oni zadrže. Meštani moraju da shvate da su njihove kuće vredne. U ovo istraživanje Ministarstvo kulture je uložilo više od dva miliona dinara. Gostuša će imati više šanse da bude izuzetan kompleks koji će privlačiti turiste u lep ambijent sa kamenim krovovima koji su retki - kaže Elena Vasić Petrović.

Komentara: 0


#   Pirot   Stara planina   Gostuša     zaštita   Elena Vasić Petrović   Zavod za zaštitu spomenika   Ministarstvo kulture i informisanja   kameni krovovi
@


 


[ Dodaj komentar ]