Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Sigurna kuća za gej osobe u Nišu

rssBookmark and Share

22.02.2012. S. Radović

Nišu je potrebno sklonište za osobe koje su u konfliktu sa svojom roditeljima zbog svoje seksualne orijentacije i rodnog identiteta.
Ovaj grad planira izgradnju sigurne kuće koja će biti namenjena LGBT osobama iz Niša i okolnih mesta koji su sve češće žrtve nasilja.

Sigurna kuća za gej osobe u Nišu

- Sledeća aktivnost biće usmerena ka otvaranju prihvatilišta za LGBT populaciju, izjavila je gradska većnica Dušica Davidović.

Davidovićeva je napomenula da je na područiju Niša i okolnih gradova sve više homoseksualaca koji su sve češće žrtve nasilja, oni bi se po otvaranju sigurne kuće tu smestili i bila bi im obezbeđena besplatna pravna pomoć, kao i edukacija i prekvalifikacija za potrebe tržišta rada.

Ovo će biti prva kuća za pripadnike LGBT populacije u Srbiji.

Članica Gradskog veća potvrdila je da je Slađana Živković, VD direktor sigurne kuće u Nišu, odbila da primi u sigurnu kuću Stefana Radovića (19), homoseksualca iz Kuršumlije, koga se nakon prznanja da je gej odrekla porodica i rodbina i koji sada živi na ulici.

- Prva regionalna sigurna kuća za žene i decu žrtve porodičnog nasilja u Nišu podrazumeva smeštaj žena sa decom. Prema skupštinskoj odluci i statutom ustanove nije predviđen smeštaj homoseksualaca, izjavila je Davidovićeva.

 

Komentara: 1


#   Stefan Radović   LGBT   sigurna kuća   Dušica Davidović   žrtve nasilja   Slađana Živković   pravna pomoć   prekvalifikacija   Ana Živković
@


 

▲ ▼ [+][-][ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima