Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Smena šest direktora niških osnovnih škola?

rssBookmark and Share

Niš 02.09.2017. Večernje novosti, Južna Srbija Info

Ministarstvo prosvete otkrilo propuste na maloj maturi. Školski odbori treba da kazne krivce. Analiza realizacije male mature započeta je zbog nerealno dobrih rezultata u pojedinim školama. U Nišu "problematično" stanje u šest škola, pišu Večernje novosti.

Ilustarcija: V.Novosti
Ilustarcija: V.Novosti

Direktori 28 osnovnih škola biće smenjeni zbog propusta na maloj maturi, ako školski odbori poslušaju preporuku ministra prosvete Mladena Šarčevića. U dopisu, koji će poslati u ponedeljak, traži se da "primene zakonske odredbe prema direktorima, odnosno nastavnicima koji nisu poštovali Stručno uputstvo za sprovođenje završnog ispita". Najviše propusta utvrđeno je u Novom Pazaru, gde bi bez funkcije moglo da ostane 11 direktora, a sledi Niš sa šest spornih škola. U još 27 škola stiglo je uputstvo da se preispita odgovornost supervizora, za koje je kazna disciplinski postupak.

U Ministarstvu prosvete kažu da je, prema važećem Zakonu o osnovama sistema obrazovanja, ovo jedini mehanizam koji mogu da pokrenu. Analiza realizacije male mature započeta je zbog nerealno dobrih rezultata u pojedinim školama. Stručnjaci Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja analizirali su rešene testove, način ocenjivanja i ceo postupak sprovođenja završnog ispita u ukupno 38 škola Nišavskog, Pčinjskog i Raškog 2 okruga. Epilog su otkriveni propusti direktora i supervizora, ali u Ministarstvu prosvete naglašavaju da je analiza pokazala da rezultati male mature nisu ugroženi, tj. da zbog propusta direktora deca nisu oštećena.

Ministar Šarčević prokomentarisao je da su pojedini direktori sebi organizovali podršku. Iako nema mogućnost da smeni direktore, on je podsetio da Ministarstvo prosvete može po zakonu da postavi privremeno Školski odbor u dogovoru sa lokalnom samoupravom.

Da li će direktori ostati bez "fotelja" sada zavisi od školskih odbora, koji treba da razmotre i glasaju o ministrovom dopisu. Prema novom zakonu o osnovama sistema obrazovanja, koji treba da bude usvojen narednih meseci, u ovakvim situacijama ministar će dobiti mehanizam da smeni direktore koji krše propise, čak i ako se školski odbor ne složi sa njegovim predlogom. Sada je odluka samo na školskim odborima.

SUMNjIV I RAD SUPERVIZORA

GREŠKE supervizora utvrđene su u 27 škola u tri okruga. I ovde je najviše škola iz Novog Pazara, a tu su i Bujanovac, Vranje, Niš, Svrljig, Doljevac, Merošina, Vladičin Han...

Komentara: 0


#   Niš   škole   Vladičin Han   smena   Duško Radović OŠ   Sveti Sava OŠ   Ministarstvo prosvete   disciplinski postupak   Ratko Vukićević OŠ   Miroslav Antić OŠ   Čegar OŠ   Branko Miljković OŠ   školski odbor   nepravilnosti   Mladen Šarčević
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima