Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Srbi konačno složno opomenuli nadležne: Brnabić i Šarčević kažu, Desanka Maksimović nikada neće biti izbačena iz škole

Bookmark and Share

06.06.2020. Z.S. Južna Srbija Info

Nakon do sada, nezapamćene negativne reakcije javnosti povodom odluke Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja da iz trećeg razreda srednje škole isključi izbor iz poezije Desanke Maksimović, a iz četvrtog – čuvenu zbirku velike pesnikinje "Tražim pomilovanje", oglasili su se premijerka Ana Brnabić i ministar prosvete Mladen Šarčević.

Srbi konačno složno opomenuli nadležne: Brnabić i Šarčević kažu, Desanka Maksimović nikada neće biti izbačena iz škole

Odluka nije konačna, kaže Šarčević i ističe da Ministarstvo neće dozvoliti da se ni na koji način smanji učešće Desanke Maskimović u okviru programa nastave predmeta Srpski jezik i književnost.

On kaže, obavešten je da se neće izbacivati ceo opus Desanke Maksimović, već da će se raspodeliti u zavisnosti od procene stručnjaka kojem uzrastu je primeraniji koji deo.

Ističe da se radi o pokušaju Zavoda da se preorganizuje ono što Desanka Maksimović ima u školskom sistemu, ali ono što je važno istaći da je sve u proceduri i radnoj verziji.

"Sigurno kao ministar neću dozvoliti da bude smanjen, nego se zalažem da se apsolutno njeno učešće u školskom programu poveća, ne samo nje, već i drugih velikih pesnika. Ovu moju odluku sam preneo i Zavodu i Savetu", rekao je Mladen Šarčević za Tanjug.

Kako je objasnio, procedura je da predlog Zavoda ide Nacionalnom prosvetnom savetu na dalju procenu.

"Zavod je stručno telo, njihove komisije kada donesu odluku dalje predlog šalju savetodavnom telu, koje mora da donese odluku o prihvatanju ili neprihvatanju. U Nacionalnom prosvetnom savetu sedi struka i stručna društva koja kada daju na usvajanje predlog, ja mogu da reagujem", objasnio je Šarčević.

Desanka Maksimović se neće nikada izbacivati

Povodom odluke Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja da iz trećeg razreda srednje škole isključi izbor iz poezije Desanke Maksimović, a iz četvrtog - čuvenu zbirku velike pesnikinje "Tražim pomilovanje", reagovala je i i premijerka Srbije Ana Brnabić koja je na Tviteru poručila da se Desanka Maksimović neće nikada izbacivati iz obrazovnog sistema Srbije.

U tekstu korišćen kao izvor, materijal agencije Tanjug i RTS-a.

Komentara: 0


#   Vlada Republike Srbije   Ana Brnabić   mediji   poezija   Ministarstvo prosvete   književnost   istorija   školski program   srpski jezik   Mladen Šarčević   Desanka Maksimović
@Vlada_SR @anabrnabic @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima