Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Bora i Pravno - poslovna dele prvo mesto takmičenja "100 godina Topličkog ustanka"

rssBookmark and Share

Niš 28.02.2017. Južna Srbija Info

Povodom obeležavanja 100 godina od Topličkog ustanka održano je kviz takmičenje učenika osnovnih i srenjih škola na temu značajnog istorijskog jubileja. Takmičenje je organizovalo Udruženje potomaka ratnika Srbije 1912-1920. godine kako bi se što veći broj mladih edukovao o ovom događaju, a domaćin je bio Filozofski fakultet u Nišu.

Foto: Filozofski fakuktet
Foto: Filozofski fakuktet

Prvo i drugo mesto osvojili su učenici gimnazije "Bora Stanković" i Pravno - poslovne škole iz Niša, dok drugo, odnosno treće mesto pripalo je učenicima gimanzije "Svetozar Marković", takođe iz Niša.

Toplički ustanak ostao je upamćen kao jedini u Prvom svetskom ratu. Nastao je kao odgovor na prisilnu bugarizaciju srpskog stanoviništva i trajao je oko mesec dana. Znanje o ovom istorijskom događaju, koji je posebno važan za jugoistočnu Srbiju, pokazali su učenici osam osnovnih i sedam srednjih škola koji su se, kako kažu, sami prijavili kako bi na zabavan način što više naučili o ustanku.

Organizator takmičenja naglašavaju da je za njih primarni cilj očuvanje uspomena na one koji su se borili i dali život za svoju zemlju, kao i edukacija mladih o važnim istorijskim događajima i činjenicama.

Dekanica Filozofskog fakulteta u Nišu prof. dr Natalija Jovanović kaže da je sa zadovoljstvom prihvatila ideju da Fakultet bude domaćin i napomenula da ova visokoškolska ustanova, a pre svega departman za istoriju, insistira na očuvanju istorijskih vrednosti i tradicije.

Osim što su učešćem u kvizu spojili lepo i korisno, najbolji tim je osvojio tablet računar, dok su i za ostale finaliste obezbeđene vredne nagrade. Osim Filozofskog fakulteta organizaciju takmičenja podržala je i školska uprava Nišavskog upravnog okruga.

 

Komentara: 0


#   Niš   škole   Bora Stanković   takmičenje   Svetozar Marković   Svetozar Marković gimnazija   Filozofski fakultet   Školska uprava   Toplički ustanak   Pravno poslovna škola   Gimnazija Bora Stanković   Natalija Jovanović
@


 


[ Dodaj komentar ]