Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Stazama slavnih predaka od Zejtinlika do Kajmakčalana

rssBookmark and Share

Makedonija 09.09.2016. Z.S. Južna Srbija Info

Povodom sto godina Bitke na Kajmakčalanu, društvo za negovanje istorije i tradicije srpskog naraoda „Stazama slavnih predaka“ organizuje marš od Soluna do vrha Sveti Ilija na Kajmakčalanu.

Foto: wikipedia.org
Foto: wikipedia.org

Kajmakčalan kao najviši vrh planine Nidže bio je poprište najžešćih borbi na Solunskom frontu tokom Prvog svetskog rata 1918. godine.

Na Kajmakčalanu je od 12. do 30.septembra 1916.godine vođena bitka koja je u istoriji ratovanja ostala zapamćena po rabrosti i neustrašivosti srpskih vojnika, i bažalost po ogromnom broju žrtava sa obe strane, kako srpske, tako i bugarske.

U bitci na Kajmakčalanu je poginulo skoro 5000 srpskih i duplo više bugarskih vojnika.

Na njemu je podignuta spomen kapela gde se nalazi i urna, u kojoj je (bilo) sahranjeno srce velikog prijatelja srpskog naroda, doktora Arčibalda Rajsa. Uz kapelu stoji i kosturnica u kojoj se nalaze ostaci palih boraca.

Iskusana destočlana ekipa krenuće na marš od Soluna, srpskog groblja Zejtinlik do Kajmakčalana, tačnije do kapele Sveti Ilija, kao najvišoj tački planine Nidže.

Jedan od članova i osnivača društva "Stazama srpskih predaka" Milan Lapčević iz Niša, postavio je objavu na svom Fejsbuk nalogu koju prenosimo u celosti..

 - 5.000 izginulih za otadžbinu i našu slobodu zaslužuju večito poštovanje i divljenje. Na ovu prvu stogodišnjicu svi potomci tih junaka bi trebali da budu tamo gde su im pradedovi ostavili kosti. Nema jače poruke niti lepše lekcije o patriotizmu, ljubavi prema svemu svome i požrtvovanosti prema naraštajima od one koju bi naša deca, osnovci, srednjoškolci, studenti i njihovi profesori doživeli na tom strašnom ali slavnom mestu.
Slava div junaci, večna zahvalnost za sve što ste dali za nas!

Milan Lapčević

Komentara: 0


#   Grčka   prvi svetski rat   Milan Lapčević   studenti   Makedonija   Sveti Ilija   Solun   Zejtinlik   Stazama slavnih predaka   Kajmakčalan  
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima