Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Stižu makaze neurednim platišama struje

rssBookmark and Share

Vranje 19.04.2017. RTV Vranje, Južna Srbija Info

Neovlašćena potrošnja električne energije je stalna pojava, ali u njenom suzbijanju nema povlašćenih pojedinaca, kažu u vranjskoj Elektrodistribuciji.

Foto: RTV Vranje
Foto: RTV Vranje

Struja se krade na razne načine, i u različitim periodima tokom godine. Redovne kontrole uticale su na smanjenje gubitaka po ovom osnovu, a makaze su spremne i za legalne ali neredovne potrošače.

Suzbijanje neovlašćene potrošnje električne energije je jedan od vidova smanjenja gubitaka. Vranjska elektrodistribucija je u 2015 godini smanjila gubitke za za 2,5 %, a u 2016 za 1,7 %.

U prošloj godini otkrivena su 192 slučaja krađe struje. Plan je da se u ovoj godini ostvare i bolji rezultati.

„Na osnovu gubitaka najveći procenat je u Preševu i Bujanovcu a najmanje u Vranju i Vladičinom hanu. I naše aktivnosti su usmerene u tim opštinama. Imali smo eksterne kontrole iz drugih gradova. Kod nas 16 ekipa, 32 elektro montera i tog dana je u Preševu i Bujanovcu pronađeno 13 neovlašćenih potrošnji i fakturisana je potrošnja u iznosu od preko 7 miliona dinara“, kaže Goran Nikolić, direktor ED Vranje.

Podnete su krivične prijave, a kontrole će biti nastavljene. Neovlašćenu potrošnju najteže je bilo pratiti u prva dva meseca ove godine, kazao je Nikolić  i dodao da su zadovoljni i naplatom. Prošli mesec okončan je naplatom od  98% iznosa od 228 miliona. Neuredne platiše čekaju makaze.

„Upravo od danas krenule su obustave kupcima koji duguju preko 10 hiljada dinara. To su upozorenja iz decembra zaključno sa oktobarskim računom. Na spisku je oko 850 domaćinstava i oko 150 malih kupaca", rekao je Goran Nikolić, direktor ED Vranje.

O naplati potraživanja i dugovanjima velikih potrošača brine EPS snabdevanje, po čijem nalogu vranjska elektrodistribucija reaguje, kaže Nikolić. Neuredne platiše mnogo više štite sudovi koji daju privremene mere , ali se ED i tada ne odriče potraživanja.

Povećanja cene električne energije neće biti, najavljeno je iz resornog ministarstva.

Komentara: 0


#   Vranje   Elektrodistribucija   Goran Nikolić   EPS Snabdevanje   isključenje struje   privremene mere   krivične prijave   ED Vranje
@


 


[ Dodaj komentar ]