Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Sutra je Svetski dan Roma

rssBookmark and Share

Niš 07.04.2016. Južna Srbija Info

Osmog aprila u svetu se obeležava Svetski dan Roma,koji je ustanovljen kako bi se skrenula pažnja javnosti na težak položaj tog naroda širom sveta.

Sutra je Svetski dan Roma

Međunarodni dan Roma, dan proslave romske kulture i podizanja svesti o problemima s kojima se Romi suočavaju. Dan je službeno bio proglašen 1990. u Serocku u Poljskoj, mestu četvrtog Svetskog romskog kongresa Međunarodne romske unije (IRU), u spomen na prvi veći međunarodni susret romskih predstavnika održan u Chelsfieldu kraj Londona 7. – 12. aprila 1971. Na tom je kongresu donesena odluka o romskoj himni za koju je izabrana pjesma Đelem, đelem (romski: Išao sam, išao) i odluka o zastavi za koju je odabrana plavo-zelena dvobojka s crvenim točkom u sredini, simbolom napretka i pokreta, ali i migracije Roma tokom istorije.

Niš

Gradonačelnik Niša prof. dr Zoran Perišić čestitao je svim pripadnicima romske nacionalne zajednice 8. april, Međunarodni dan Roma.

"Čestitam svim našim dragim sugrađanima Romima ovaj važan datum sa željom da ubuduće žive bolje, srećnije i u međusobnoj toleranciji sa većinskim narodima.  Grad Niš svakako predstavlja dobar primer dugogodišnjeg suživota etnički različitih nacionalnih zajednica i zalažemo se svim silama da ovaj pozitivan obrazac ponašanja  bude nastavljen i ubuduće. Posebno je važno omogućiti nesmetano uključivanje  mladih Roma u obrazovni sistem i funkcionisanje društva uopšte”, kaže se u čestitki gradonačelnika Perišića.

Komentara: 0


#   Niš   Romi   Zoran Perišić   godišnjica   Svetski dan Roma
@ProfdrPerisic @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima