Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Održana Svetosavska akademija u Nišu

rssBookmark and Share

Niš 27.01.2019. Južna Srbija Info

Sinoć je sa blagoslovom episkopa niškog g. Arsenija u Velikoj sali Doma vojske održana Svetosavska akademija, pod pokroviteljstvom Grada Niša, u organizaciji Crkvene opštine Niš i Niške crkvene pevačke družine „Branko”, a u saradnji sa Komandom Kopnene vojske Republike Srbije.

Održana Svetosavska akademija u Nišu

Akademija je svečano otvorena himnom Srbije u izvođenju Niške crkvene pevačke družine „Branko” i Niškog orkestra Vojske Srbije, u prisustvu episkopa niškog, visokih predstavnika gradskih vlasti i lokalne samouprave, visokih predstavnika vojske, mnogobrojnog sveštenstva, građana Niša i okoline. 

U svom pozdravnom obraćanju, vladika Arsenije je istakao da  odgovornost prema našem svetom roditelju treba uvek i svagda da nas opominje da na  roditeljsku i svetiteljsku ljubav njegovu detinjom ljubavlju odgovaramo i da se ne odričemo puta kojim nas je poveo Sveti Sava, da se ne odričemo vrednosti koje nam je dao Sveti Sava, a ta vrednost je Hristos, jedina uvek nova vrednost, koja nikad ne stari, koja je večna i besmrtna. 

Ovogodišnji besednik, akademik prof. dr Vasilije Krestić, govorio je o problemima duhovnog jedinstva srpskog naroda. Ugledni govornik ukazao je na postojanje većeg broja dezintegracionih činilaca koji razaraju jedinstvo srpskog naroda i na potrebu njihovog prevazilaženja negovanjem svesti o jedinstvu. Kako zaključuje akademik Krestić, mora se stvoriti čitav program duhovne obnove, moralnog i kulturnog preporoda, na čemu sinhronizovano treba da rade država, crkva, škola, mediji i, razume se, celokupna inteligencija.

Učesnici programa bili su Niška crkvena pevačka družina „Branko” sa dirigentom Sarom Cincarević, Dečje-omladinski crkveni hor „Branko” sa dirigentom Jovanom Mikić, Dečja folklorna sekcija i Folklorno-igrački crkveni ansambl „Branko” koje su pripremili Suzana Milovanović i gospodin Vladica Janošević, kao i Akademsko kulturno-umetničko društvo „Oro” čiji je umetnički rukovodilac gospodin Slavoljub Uzunović, zajedno sa glumcima i recitatorima. U programu su, pored horskih kompozicija i narodnih igara, korišćeni tekstovi iz drevnih spisa o Svetom Savi, ali i stihovi modernih srpskih pesnika i delovi predstave niškog autora prof. Zorana Vučkovića. Autor sinopsisa programa bio je protojerej stavrofor Nenad Mikić, a svim učesnicima i prisutnima na kraju svečanosti zahvalio se protojerej stavrofor Branislav Cincarević. 

Komentara: 0


#   Niš   Dragana Sotirovski   Sveti Sava   Dom Vojske   Niška eparhija   gradska vlast   Svetosavska akademija   Komanda kopnene vojske Srbije   Vladika Arsenije
#GradonacelnicaN @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima