Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

U Leskovcu otvorena je izložba "Slobodno zidarstvo u Srbiji 1785 - 2017"

rssBookmark and Share

Leskovac 05.02.2017. Južna Srbija Info

U Leskovačkom kulturnom centru, u organizaciji Regularne velike lože Srbije, otvorena je izložba "Slobodno zidarstvo u Srbiji 1785 - 2017" na kojoj su posetioci mogli da se upoznaju sa istorijom slobodnog zidarstva i poznatim ličnostima koje su pripadale masonima, a sve u cilju razbijanja predrasuda o masonima kao o tajnom društvu.

U Leskovcu otvorena je izložba "Slobodno zidarstvo u Srbiji 1785 - 2017"

- Nadam se da će ova izložba demistifikovati slobodno zidarstvo i dogmu koja još uvek vlada da je ovo nešto tajnovito, da se bavimo tajnim stvarima. Mi se bavimo humanitarnim radom, nas ne interesuje politika ili bilo kakvo drugo versko ili nacionalno opredeljenje, jer su naši članovi braća koja pripadaju raznim političkim ili verskim organizacijama i uverenjima, rekao je dr Aleksandar Nagorni, izaslanik Velikog majstora Regularne velike lože Srbije.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović koji je kazao da je retkost da se ovakve izložbe prikazuju zbog čega mu je zadovoljstvo što se ova postavka našla pred leskovačkom publikom.

- Zahvaljujući panoima i originalnim eksponatima srpskih masona naši sugrađani mogu da se upoznaju sa istorijom Bratstva slobodnih zidara od 1785. godine do 2016. Iz dokumenata i istorijskih prikaza jasno jeda su mnogi srpski vladari, ministri, intelektualci, umetnici bili u redovima masona i da su masoni deo značajnih istorijskih zbivanja, kazao je gradonačelnik Cvetanović.

Među poznatim masonima su Đorđe Vajfert, Mihajlo Pupin, Dositej Obradović, Vuk Karadžić, Stevan Mokranjac, kralj Aleksandar, kralj Petar, knez Pavle, vojvoda Živojin Mišić, Stevan Sremac, Jovan Dučić, Branislav Nušić, Slobodan Jovanović. 

Komentara: 0


#   Leskovac   Goran Cvetanović   izložba   Stevan Sremac   Branislav Nušić   Jovan Dučić   Kulturni centar Leskovac   Masoni   Živojin Mišić   Mihajlo Pupin   Aleksandar Nagorni   Slobodan Jovanović   Đorđe Vajfert
@CvetanovicG @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima