Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Upis dece u školu, podizanje kredita neke od novih elektronskih usluga

Bookmark and Share

23.02.2021. RTS, Južna Srbija Info

Direktor Kancelarije za IT i državnu upravu Mihailo Jovanović izjavio je da će sledeće elektronske usluge koje će zaživeti biti upis đaka u srednju školu, podizanje kredita, ali i praćenje školovanja svih đaka kroz jedinstveni infromacioni sistem prosvete.

Upis dece u školu, podizanje kredita neke od novih elektronskih usluga

Na predstavljanju preporuka iz "Sive knjige 2021" NALED-a, Mihailo Jovanović je rekao da je moguće razvijati takve elektronske usluge, jer su u poslednje tri do četiri godine doneti određeni zakoni, ali i unapređena infrastruktura za razvoj elektronske uprave.

Naveo je da su među elektronskim uslugama koje su pokrenute u poslednjih nekoliko godina e-beba, e-katastar, e-recept i dodao da je cilj elektronske uprave da skrati vreme čekanja građana na šalterima.

Pored toga, cilj je i da zaposleni na šalteru sve potrebe građana urade koristeći elektronske sisteme.

"Pogled u budućnost nazvao bih totalnom elektronskom upravom i novom generacijom elektronske uprave. Sada kada imamo zakone i infrastrukturu imamo i mogućnost da dodatno razvijamo usluge koje će biti dostupne putem interneta", rekao je Jovanović.

Govoreći o elektronskim uslugama koje će u narednom periodu biti pokrenute, Jovanović je naveo da je jedna od njih elektronski upis u srednju školu.

Jovanović kaže da će taj sistem omogućiti da roditelji od izražavanja želja do upisa neće morati da dolaze u školu, već će to sve moći da završe elektronski.

Istakao je da će taj sistem zaživeti već ove godine.

U planu je, dodaje Jovanović, i da se privredi i bankama stave na raspolaganju podaci javne uprave kako bi građani mogli da podignu kredit bez odlaska na šalter.

Treća elektronska usluga koja je u planu, navodi Jovanović, jeste da i strani državljani budu u mogućnosti da koriste prednosti naše e-uprave i da i oni postanu e-građani.

Uskoro se, ističe Jovanović, očekuje i puštanje u rad jedinstvenog informacionog sistema prosvete na kojem se, kaže, radi dve godine. Taj sistem pratio bi školovanje i uspešnost đaka od vrtića do univerziteta.

Za nekoliko nedelja, kaže Jovanović, biće puštena u rad usluga e-plaćanje.

Kisić Tepavčević: Poraslo radno angažovanje za nepuno radno vreme

Mnoge zemlje se sada suočavaju sa potrebom novih radnih angažmana koji u 20. veku nisu bili prepoznati kao važni, a oni su u Srbiji porasli za 53 odsto u odnosu na 2010. godinu, izjavila je ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević.

Kisić Tepavčević: Poraslo radno angažovanje za nepuno radno vreme

Kisić Tepavčević: Poraslo radno angažovanje za nepuno radno vreme

Na predstavljanju 13. "Sive knjige 2021" NALED-a, Kisić Tepavčevićeva je navela da je poraslo i angažovanje za nepuno radno vreme, ali je ono sa 10 odsto učešća kod nas i dalje manje nego u Evropskoj uniji, gde iznosi 19 odsto.

To, prema njenim rečima, znači da i kod nas treba očekivati porast ovakvog načina angažovanja i pripremati se za to.

To će se uraditi kroz izmene zakona, a pre svega krovnog Zakona o radu, čije izmene, kako je najavila ministarka, valja očekivati u narednom periodu.

Istakla je da je sve više onlajn angažmana, čitav niz poslova se radi od kuće što je posebno izraženo u doba kovida.

"Da bismo regulisali jedan veoma važan segmet tog rada, ministarstvo je napravilo vodič za bezbedan rad od kuće", rekla je ministarka Darija Kisić Tepavčević.

Dodala je da regulisanje novih oblika radnog anagažovanja podrazumeva delovanje ne samo Ministarstva za rad nego i drugih ministarstava u Vladi Srbije.

Naglasila je da su postignuti odlični rezultati pojednostavljenog elektronskog načina prijavljivanja sezonskih radnika u poljoprivredi, pa je na ovaj način 2019. godine prijavljeno 27.000 radnika, što je deset puta više u odnosu na pre godinu dana.

Od toga je velike koristi imao i budžet Srbije u koji se na konto ovih prijava slilo 245 miliona dinara.

Ministarka je ukazala da je cilj da se sada uspešan primer poljoprivrede primeni i na druge delatnosti, pre svega građevinarstvo, ugostiteljstvo, poslovi pomoći kod kuće.

"Radi se na izradi nacrta zakona o pojednostavljenom radnom angažovanju i u ovim delatnostima. Radna grupa je formirana u decembru", rekla je Kisić Tepavčevićeva.

Dodala je da je izrada nacrta zakona u finalnoj fazi i da usvajanje valja očekivati u narednom periodu.

Komentara: 0


#   škole   banke   računari   internet   mobilni   IT   elektronske   E uprava   elektronska uprava
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima