Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Uskoro sigurna kuća za žene i decu, žrtve nasilja na jugu Srbije

rssBookmark and Share

Vranje 17.01.2014. B92

Poptisivanje Sporazuma o razumevanju u Vranju stvoren je uslov da se u tom gradu uskoro izgradi sigurna kuća za žene i decu žrtve nasilja na jugu Srbije.

Uskoro sigurna kuća za žene i decu, žrtve nasilja na jugu Srbije

Sporazum o razumevanju su potpisali gradonačelnik Vranja Zoran Antić, predstavnik amabasade SAD u Srbiji Šon Long i predsednik Fonda B92 Veran Matić. Time su praktično privedene kraju višegodišnje aktivnosti na pripremi izgradnje ovog objekta.

Projekat je započet 2009. godine kao inicijativa Fonda B92 da najjužniji srpski okrug - Pčinjski - i njegove pripadajuće opštine Vranje, Vladičin Han, Surdulica, Bosilegrad, Trgovište, Bujanovac i Preševo, dobiju svoju prvu specijalizovanu Sigurnu kuću za smeštaj žrtava nasilja nad ženama.

Već duže vreme, ovaj region nalazi se u vrhu negativne statiske o počinjenom nasilju pa i teškim zločinima protiv žena, o čemu govori i stalna popunjenost privremenog prihvatilišta koje funkcioniše pri lokalnom Centru za socijalni rad, kao i neprekinuta aktivnost NVO "Odbor za ljudska prava" koji vodi SOS telefon za žene i decu žrtve nasilja u porodici.

2012. godine, ovom projektu se pridružila i Kancelarija za saradnju u oblasti odbrane pri Ambasadi SAD u Beogradu koja sprovodi odluku Evropske komande Vojske SAD da u okviru svog programa pružanja humanitarne pomoći finansira izgradnju ovog objekta. Nakon toga, sproveden je međunarodni tender za izbor projektanta i izvođača radova na kome je pobedila lokalna kompanija Noveco iz Vranja, čime su se stekli uslovi za početak izgradnje Sigurne kuće u Vranju već u martu ove godine.

Planirani rok za završetak radova i puštanje ovog objekta u rad je kraj 2014. godine. Površina kuće iznosiće preko 200 m2 sa kapacitetom za smeštaj 20 osoba. Kuća se nalazi na lokaciji gde se nalazila malo poznata prva ženska fabrika u Srbiji otvorena krajem 19. veka, što predstavlja zanimljiv kuriozitet koji govori o kontinuitetu emancipacije žena na jugu Srbije.

Fond B92 će pomoći opremanje objekta i pružiti svu logističku i operativnu pomoć nakon početka rada Sigurne kuće Pčinjskog okruga. Ovim povodom, predsednik UO Fonda B92, Veran Matić je rekao: "U ovoj godini, Fond B92 očekuje izgradnja još jednog ovakvog objekta. U pitanju je Sigurna kuća u Sremskoj Mitrovici namenjena smeštaju žrtava nasilja Sremskog okruga.

Time se nastavljaju aktivnosti Fonda u borbi protiv ovog teškog socijalnog problema sa kojim se suočava naše društvo, o čemu dovoljno govori nesmanjen trend poražavajuće statiske i u 2013. godini u kojoj je najmanje četrdeset i pet žena izgubilo život kao žrtve nasilja.

Pored izgradnje ova dva objekta, Fond B92 će u 2014. godini sprovesti i pilot projekat ekonomskog osnaživanja žena žrtava nasilja u saradnji sa Centrom za socijalni rad Sombor, a pod pokroviteljstvom programa UN WOMEN, čiji je cilj da bivše i sadašnje štićenice Sigurne kuće u Somboru funkcionalno pripremi za ekonomsku samostalnost na osnovama socijalnog preduzetništva".

Komentara: 0


#   Vranje   Bujanovac   Zoran Antić   Vladičin Han   Južna Srbija region   fond   sigurna kuća   Veran Matić   B92   SAD   Fond B92   ljudska prava   žrtve nasilja
@b92vesti @FondB92 @


 


[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}