Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Većina niških ugostitelja skratila radno vreme zbog kovid propusnica

rssBookmark and Share

Niš 08.11.2021. Niške vesti, Južna Srbija Info

Predsednik niškog Udruženja ugostitelja „Konstantin“ Bojan Mitić rekao je danas da će najveći broj ugostitelja u Nišu skratiti radno vreme do 20.00 časova zbog stupanja na snagu mere koja predvidja važenje kovid propusnica od tog vremena, pišu Niške vesti.

Foto: Južna Srbija
Foto: Južna Srbija

Mitić je rekao da je nakon što su kovid propusnice prvi put uvedene, manje od pet odsto ugostitelja je radilo nakon 22.00 časa, a sada će, dodao je, taj procenat biti isti ili manji.

„Odlučujemo se za skraćenje radnog vemena jer su sankcije predvidjene za kršenje mera rigorozne“, kazao je Mitić.

Prema njegovim rečima, većina ugostitelja ima medju svojim zaposlenima one koji se nisu vakcinisali, „što im zakon i Ustav dozvoljavaju“.

„Ne možemo da zbog toga diskriminišemo zaposlene, jer bi time došli u opasnost da nas neko tuži. Zbog toga se odlučujemo na skraćenje radnog vremena, bez obzira koliko to uticalo na naše poslovanje“, izjavio je Mitić.

On je kazao da ugostitelji imaju brojne nedoumice u vezi kovid propusnica i zato se odlučuju da idu „linijom manjeg otpora“.

„Ne znam kako izgledaju te kovid propusnice i da li imam pravo u uvid u lična dokumenta ljudi, a sve to podleže nekim sankcijama“, istakao je Mitić.

Zbog uvodjenja kovid propusnica, dodao je, ugostitelji su prinudjeni da pojedine proslave otkažu ili odlože.

„Poslovanje je teško održivo. U rashodnoj strani je ostala ista cifra, a prihodovna strana nam se svakom uredbom sve više i više smanjuje“, naglasio je Mitić.

Komunalna milicija je tokom vikenda kaznila vlasnike tri ugostiteljska objekta sa po 300.000 dinara jer su nakon 22 sata u objektima bili gosti bez validnih kovid propusnica.

Gosti bez kovid propusnica, njih 18, kažnjeni su sa po 5.000 dinara, tri odgovorna lica u tim objektima kažnjena su sa 150.000 dinara, a kovid redari dobili su kaznu od po 30.000 dinara.


#   Niš   ugostiteljski objekat   radno vreme   gastro turizam   Koronavirus   kovid propusnica   Bojan Mitić   Udruženje ugostitelja Konstantin
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima