Južna Srbija Info

Vojska Srbije pomaže obnovu ženskog manastira Sveti Prohor Pčinjski

rssBookmark and Share

Bujanovac 30.01.2015. V.Pešić, Blic, Južna Srbija Info

Komandant Kopnene vojske Srbije general - major Milosav Simović uručio je ženskom manastiru Sveti Prohor Pčinjski dobrovoljne novčane priloge pripadnika svih oružanih jedinica, koje će Eparhija vranjska utrošiti za obnovu Kraljevog konaka.

Vojska Srbije pomaže obnovu ženskog manastira Sveti Prohor Pčinjski

Dobrovoljnu novčanu pomoć vojnika i starešina od preko 350.000 dinara general Milosav Simović uručio je igumaniji manastira Stefanidi.

Uručenju poklona u svetinji Srpske pravoslavne crkve prisustvovao je i komandant Četvrte brigade Kopnene vojske brigadni general Zoran Lubura.

Krov konaka u rekonstrukciji od 500 kvadrata u delu kompleksa zgrada oko manastira Sveti Prohor Pčinjski izgoreo je na Savindan 27.januara 2014. godine.

Zgarište su poslepožara očistili monasi,vernici dobrovoljci i pripadnici žandarmerije. Izneto je preko 100 kubika šuta.

Posle Kumanovske bitke, veliki manastirski konak u severozapadnom delu porte, na mestu Nešinih zgrada, izgradio je davne 1913.godine kralj Petar Prvi oslobodilac.

U saradnji sa republičkim Zavodom za zaštitu spomenika kulture iz Niša u toku je obnova manastirskog konaka. Za sanaciju i rekonstrukciju konaka država i donator treba da obezbede više od 80 miliona dinara.

Manastir Sveti Prohor Pčinjski nalazi se na šumovitim obroncima planine Kozjak,na levoj obali reke Pčinje,u neposrednoj blizini granice Srbije sa Makedonijom. Srpsku svetinju izgradio je u 11. veku vizantijski carcar Roman Diogen u znak zahvalnosti Svetom Prohoru Pčinjskom koji mu je prorekao da će postati car.

Komentara: 0


#   Bujanovac   požar   donacija   Prohor Pčinjski   vojska   Milosav Simović   Komanda kopnene vojske Srbije       Zoran Lubura
@


 


[ Dodaj komentar ]