Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Žene inalidi često žrtve nasilika

rssBookmark and Share

06.11.2014. NTV-Južna Srbija Info

“Žene invalidi su četiri puta više izložene nasilju nego žene bez invaliditeta. Lokalna zajednica je dužna da svim građanima i građankama obezbedi iste mogućnosti u svim sferama društvenog života, a jedna od njih jeste i pružanje sistemske podrške ovoj ugroženoj populaciji“, zaključak je Tribine organizovane povodom obeležavanja Nedelje žena sa invaliditetom.

Žene inalidi često žrtve nasilika

S obzirom na to, da nasilnik uglavnom pomaže ženi sa invaliditetom u obavljanju osnovnih životnih funkcija, ona se ne usuđuje da pokrene bilo kakav postupak protiv njega, jer, u protivnom, nema ko da joj pruži asisistenciju. Strah da će se nasilje pojačati zadržava je u potčinjenom položaju, zbog čega joj je neophodna sistemska podrška.

Srbija se mnogim međunarodnim dokumentima obavezala da će obezbediti ravnopravnost svojim stanovnicima u svim segmentima društva. Odluke države o ostvarivanju prava žena sa invaliditetom treba da sprovodi i lokalna zajednica.

Strategiju održivog razvoja, Skupština Grada bi trebalo da usvoji u decembru. Do uspostavljanja sistemske podrške, žene sa invaliditetom, pomoć mogu dobiti u sedištu niškog ogranka nevladine organizacije “… iz kruga“.

Na tribini je zaključeno i da država strožom primenom zakona treba da se angažuje na iskorenjavanju nasilja, i da svojim stavom osnažuje značaj i ulogu porodice.


#   žene   tribina   Nedelja žena sa invaliditetom   žrtve nasilja   Skupština grada   žene sa invaliditetom
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima