Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

120 godina pozorišnog života u Vranju

rssBookmark and Share

Vranje 16.04.2016. RTV Vranje, Južna Srbija Info

Iako su Vranjanci bez zgrade Pozorišta ostali u podmetnutom požaru 2012. godine, time istorija nije mogla da se zaustavi. Sutra se obeležava veliki jubilej – 120 godina pozorišnog života u Vranju.

120  godina pozorišnog života u Vranju

Povodom 120 godina pozorišnog života u Vranju sutra će u Sali Doma vojske u 20 časova, biti održana Svečana akademija, a u okviru jubileja, Pozorište ,,Bora Stanković“ prirediće glumačko veče. U nedelju, 17. aprila u isto vreme Slobodan Marunović iz Podgorice izvešće komad ,,Njegoševe rime“. Zašto baš  ''Njegoševe rime'' opravdava podatak da je prva odigrana predstava u Vranju bio Njegošev ''Gorski vijenac'' u režiji Radoja Domanovića, tadašnjeg profesora vranjske Gimnazije. Sutra se samo obeležava ovaj veliki jubilej pozorišnog života, a istoriografski posmatrano, prvu pozorišnu predstavu Vranjanci su odigrali 30. januara 1896. godine. Pozorišni život u Vranju odvijao se do 2. jula 2012. godine u zgradi koju je 1892. godine izgradio vranjski trgovac Janča Jovanović – Baldžija. Tada je u podmetnutom požaru gotovo u potpunosti izgorela. U toku je njena  rekonstrukcija. 


#   Vranje   pozorište   Bora Stanković   godišnjica   jubilej   istorija   svečana akademija   Pozorište Bora Stanković
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima