Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

„Anđa Šušić i Dragan Vilić voljenome Nišu″

rssBookmark and Share

Niš 19.10.2023. Južna Srbija Info

Predstavljanje književnog rada Anđe Šušić, književnika iz Novog Sada i Dragana Vilića, književnika iz Užica. Četvrtak, 19. oktobar 2023, od 18 sati, Galerija NKC- a

„Anđa Šušić i Dragan Vilić voljenome Nišu″

Moderator: Tatjana Milenković, urednik Naučno-popularnog i obrazovnog programa

Književnica Anđa Šušić je rođena u Gajdobri, na Aranđelovdan 1947. Tu završava osnovnu školu, a zatim odlazi u Zemunsku gimnaziju. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, na Studijskoj grupi  za istoriju.  Do sada je objavila sedam knjiga, a sve je počelo sa Gajdobrom, knjigom koja je urađena kao dug i zahvalnost zavičaju. Zatim su objavljene dve zbirke poezije, Aurozan i Nadahnuće i zbirke pripovedaka, Ogledala i Trag nokta. Objavila je i dva romana, Korespondencije duha i uma – roman epistolarne forme koji je uradila kao koautor književnika Dragana Vilića i Sača, romana – eseja, koji će biti predstavljen u Galeriji NKC- a u četvrtak, 19. oktobra 2023, od 18 sati.
Inače, gđa Šušić je član Saveza književnika u otadžbini i rasejanju, Društva književnika Vojvodine i Književne zajednice Jugoslavije. Nominovana je za člana Matice srpske i Udruženja književnika Srbije, saradnik  je „Nove zore″ i „Luče″. Njeni radovi su objavljivani u mnogim domaćim i stranim časopisima. U štampi je njen treći roman, Ram zua sliku, delo od pet stotina stranica, kojeg svi željno očekujemo.
Za Dragana Vilića slobodno možemo reći da je književnik koji se ostvario u skoro svim književnim vrstama, od poezije svih motiva, sve do romana, a roman koji će večeras biti predstavljen je roman Bludnica, njegova sedamnaesta knjiga po redu. Srž ovog romana je blud, strast i ljubav, ali njegov kostur čine religijske priče koje počinju Novim zavetom, legende, mitovi, autorove dileme i autorova filozofija. Inače, prva knjiga mu je bila zbirka poezije Stakleno carstvo, koja je objavljena u Književnoj zajednici Vaso Pelagić u Banjaluci, 2000.
Rođen je 1956. u selu Braićevići, pored  Gacka, u BIH.  Od 1959. do 1992. Je živeo u Sarajevu, a od 2002, do 2021. u Americi, kada se sa suprugom vraća na Balkan i nalazi mir u podnožju planine Zlatibor, u Užicu. Član je Udruženja književnika Srbije, Udruženja književnika Republike Srpske, Književnog kluba Skadarlijska boemija i  redovan član Matice Srpske.
Ovom prilikom će biti reči i o zajedničkoj knjizi gđe Anđe Šušić i gdina Dragana Vilića, Korespondencija duha i uma, o romanu epistolarne forme.


#   Niš   Niški kulturni centar   književno veče
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima