Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Druge večeri festivala "Muzički edikt", horovi iz Albanije, Bugarske Njujorka i Kruševca

rssBookmark and Share

Niš 22.06.2021. Južna Srbija Info

I drugo festivalsko veče sedmog Međunarodnog festivala duhovne muzike „Muzički edikt“ održano je u niškom Sabornom hramu. Publika je imala priliku da čuje četiri hora, i to iz Bugarske, Albanije, SAD (Njujork) i Kruševca.

Foto: Vanja Keser - Muzički edikt
Foto: Vanja Keser - Muzički edikt

Na početku je nastupio hor iz Sfije, tačnije ženski vokalni ansambl „Nuša", pod vođstvom dirigenta Neli Andrejeve. One su ovoga puta izvele nekoliko kompozicija bugarske duhovne muzike.

Ansambl je inače pozant po interpretacijama etno muzike.

Vizantijska muzika na albanskom jeziku

Veliko interesovanje brojne publike u Sabornoj crkvi je izazavao Vizantijski hor „Sveti Jovan Kukuzel“  iz glavnog grada Tirane, koji je pevao vizantijsku muziku na albanskom jeziku pod dirigentskom palicom Teodora Pecija, inače osnivač, direktor i profesor škole vizantijske muzike  Ovaj vokalno odličan muški hor, redovno učestvuje na bogosluženjima u pravoslavnoj katedralnoj crkvi Hristovog vaskrsenja u Tirani.

Oni takođe nastupaju širom Albanije i sveta.

Raspevani Amerikandži ruskog porekla

Treću po redu je nastupio „Nikolaj II'', muški hor iz Njujorka. Ansambl, pre svega, izvodi rusku duhovnu muziku. 

Ansambl je osnovan 2017. godine. na stotu godišnjicu događaja iz ruske istorije, 1917. godine, rusku revoluciju, abdikaciju i smrt Nikolaja II, poslednjeg ruskog cara.

"Američki Rusi", na slovenski, nama poznat temperamentan način, širili su pozitivnu atmosferu u Festivalskom centru i izazavali brojne simpatije ostalih izvođača i domaćina.

Vokalno zreo hor iz Kruševca

Na kraju druge festivalske večeri, nastupio je Mešoviti hor „Sveti Knez Lazar“ iz Kruševca, koji je snovan je 1991. godine po blagoslovu tadašnjeg Episkopa niškog Gospodina Irineja Iza njih su uspešni nastupi, širom zemlje i sveta, kao i brojna priznanja i nagrade.

Na kraju u porti bugarska etno muzika

Nakon nastupa svih izvođača u Sabornoj crkvi, vokalni ansambl „Nuša" je u porti Sabornog hrama, otpevao deo svog uobičajenog repertoara  a to su bugarske narodne pesme, po kojima su pozante širom sveta-

Treće fesitvalsko veče 

Crkveni hor “Branko” iz Leskovca, Hor “Kinonia” iz Turn Severina, Rumunija, Kamerni sastav “Parteks” iz Poljske i Hor “Sine Nomine” iz Kijeva, Ukrajina nastupiće večeras, na trećij festivalskoj večeri u Sabornom hramu sa početkom u 19,30 sati.

 


#   Niš   Kruševac   muzika   SAD   Bugarska   Albanija   Crkveno igračko-pevački ansambl Branko   Njujork   Hor Branko   Muzički edikt
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima