Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Festival "Muzički edikt" svojim kvalitetom i brojem posetilaca zaslužio nacionalni značaj

rssBookmark and Share

Niš 05.07.2019. Z.S. Južna Srbija Info

Na Šestom međunarodnom festivalu horske duhovne muzike “Muzički edikt”, odžanom od 16. do 19. juna u Nišu, učestvovalo je 19 horova iz 11 zemalja sa tri kontinenta. Tih dana Niš je bio prestonica muzičke duhovnosti i sabornosti u molitvi kroz muziku.

Festival "Muzički edikt" svojim kvalitetom i brojem posetilaca zaslužio nacionalni značaj

Ove godine gosti su došlo i iz Severne i Južne Amerike.

Četiri večeri u Nišu je pevalo oko 500 pevača. Posebnost ovog festivala  je u tome što je svako veče bilo jedinstveno, po nečemu i kada je publika bila uverena da je učala onogo što do sada nije, već naredne večeri ju je dočekalo novo iznenađenje. Na sceni su se smenjivali horovi koji se ovog puta nisu natpevavali već su na očaravajući jednostavan način pokazali svoje pevačko umeće.

„Cilj samog festivala je promocija Niša, kao rodnog grada cara Konstantina, značajnog mesta na hrišćanskoj karti sveta. Poseban značaj ovogodišnjem festivalu daje, obeležavanje osam vekova od sticanja autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve“, izjavila je Sara Cincarević, dirigent Niške crkveno-pevačke družine „Branko“ i direktr Umetničkog saveta festivala.. „U sećanje na Milanski edikt i na najpoznatijeg „Nišliju“, napravili smo jedan umetnički akt, festival Muzički edikt, koji je na tragu pravnog akta. Grad i celokupna srpska javnost moći će da vide, da se ljudi na najrazličitiji način mole bogu, uvek koristeći jedan isti jezik, a to je jezik muzike”, rekla je Cincarević, 

Na svečanom zatvaranju festivala, uz vođstvo maestra Bojana Suđića, zajedniči je nastupilo 200 izvođača, a njihovi glasovi koji su se stopili u jedinstven božanski glas ostavio je publiku bez reči.

Koliki zančaj Festiva ima, potvrđuje i prisustvo, patrijarha srpskog gospodina Irineja, kao i vladike niškog Arsenija ali i ambasadora Ruske federacije i Meksika. Njima su se pridružili načelnica Nišavskog upravnog okruga Dragana Sotirovski i gradonačelnik Bulatović.

Organizator festivala „Muzički edikt“ je Eparhija niška i Niške crvkeno-pevačke družine „Branko“, pod pokroviteljstvom Njegove Svetosti Patrijarha srpskog G. G. Irineja,uz blagoslov Njegovog Preosveštenstva Episkopa niškog G. G. Arsenija. Festival je podržan i od Ministarstvra za kulturu i informisanje Republike Srbije.


#   Niš   Dragana Sotirovski   muzika   Milanski edikt   Niška eparhija   Crkveno igračko-pevački ansambl Branko   Sara Cincarević   Muzički edikt
#GradonacelnicaN @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima