Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Filmski susreti: Glumci "osvajaju" Nišku tvrđavu 24. avgusta

rssBookmark and Share

10.08.2017. Z.S. Južna Srbija Info

Festival glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma „Filmski susreti“ - Niš jedinstvena manifestacija filmske umetnosti koja isključivo vrednuje kreativni rad filmskih glumaca, održaće se na Niškoj tvrđavi od 24. do 30. avgusta.

Filmski susreti: Glumci "osvajaju" Nišku tvrđavu 24. avgusta

Danas je u Niškom kulturnom centru održana konferencija za novinare na kojoj su govorili direktor Srđan Savić i urednik filmskog programa NKC-a i član direkcije festivala, Dejan Dabić. 

Foto: Južna Srbija

Ovaj jedinstveni Festival u regionu jedan je od najznačajnijih brendova Niša i odlična prilika za za kulturno - turističku promociju, izjavio je ranije Uroš Parlić, direktor TON-a i predsednik Saveta 52. Filmskih susreta..

Foto. Južna Srbija

Gledaoce ove godine očekuje novi izgled Letnje pozornice sa novim sedištima i rekonstruisanom binom.

Grad na Nišavi ugostiće mnoge filmske zvezde sa prostora bivše Jugoslavije, između ostalog dolazak je najvila, hrvatska i jugoslovenska glumica srpskog porekla Božidarka Frajt.

Na "Susretima" će boraviti Nikola Kojo i mnogi drugi .. (Uskoro opširnije).

ZVANIČNI PROGRAM (Letnja pozornica, 20.30)

Četvrtak, 24.8.

Svečano otvaranje

Dodela nagrade “Pavle Vuisić”

“Stado”
režija: Nikola Kojo
glumci: Nikola Kojo, Zoran Cvijanović,Vesna Trivalić, Nataša Ninković, Nikola Đuričko, Srdjan Timarov, Petar Strugar
Satirična komedija o životu iza kamere. Često je veća drama prethodi filmskoj ili televizijskoj drami koju gledamo. Neizlečivi entuzijasti, slepi za objektivne okolnosti, stavljaju na kocku svoju egzistenciju u želji da naprave veliko umetničko delo.
“Ustav Republike Hrvatske”
režija: Rajko Grlić
glumci: Nebojša Glogovac, Dejan Aćimović, Ksenija Marinković, Božidar Smiljanić, Zdenko Jelčić 
Priča o četvoro ljudi koji žive u istoj zgradi i zaziru jedni od drugih, jer se razlikuju po imovinskom statusu, seksualnim navikama, nacionalnosti i veri. I verovatno nikada ne bi međusobno prozborili da ih nesreća na to ne natera i učini međusobno zavisnim. Mučno i bolno oni se polagano počinju otvarati i međusobno prepoznavati kao ljudi.
Petak, 25.8.
“Santa Maria Della Salute”
režija: Zdravko Šotra
glumci: Vojin Ćetković, Tamara Aleksić, Aleksandar Đurica, Nebojša Ilić, Danijela Mihajlović, Sloboda Mićalović
Biografski film i serija o jednom od najvećih srpskih pesnika donosi uzbudljivu sliku Vojvodine i Srbije druge polovine 19. i početka 20. veka. Reč je o istorijskoj temi koja prati istinitu ljubavnu priču.
“Afterparty”
režija: Luka Bursać
glumci: Rade Ćosić, Nikola Šurbanović, Jana Milosavljević, Vladimir Gvojić, Dragan Jovanović, Slobodan Beštić, Lidija Vukićević
Marko - Mare je mladić u kasnim dvadesetim koji i dalje živi sa roditeljima, radi kao barmen u poznatom beogradskom klubu, a mašta da postane glumac. U tome mu pomaže i njegova prijateljica (a povremeno i devojka) Tića, koja radi kao šminkerka na raznim snimanjima. Tića, kao i ostali Maretovi prijatelji i okolina, smatra da je on zvezda. I sam Mare veruje u to. Zato se prijavljuje za kasting…
Subota, 26.8.
“Nigde”
režija: Predrag Velinović
glumci: Nebojša Milovanović, Miloš Samolov, Marija Bergam, Ivana Velinović, Erol Kadić, Boris Šavija, Snežana Knežević
Nataša, Bure i Antoan su troje nerazdvojnih prijatelja, čiji odnos balansira između prijateljstva i ljubavi. Priča počinje početkom devedesetih i obuhvata period od deset godina, tokom kojih Nataša neće reći ni da ni ne, ni Buretu, ni Antoanu, iako će biti i sa jednim, i sa drugim, ali i bez jednog, i bez drugog.
“Rekvijem za gospođu J.”
režija: Bojan Vuletić
glumci: Mirjana Karanović, Danica Nedeljković, Jovana Gavrilović, Mira Banjac, Vučić Perović, Srđan Žika Todorović, Boris Isaković
Gospodja J. je donela važne životne odluke, ali da bi sve to realizovala potrebna joj je samo jedna overena potvrda – uverenje o radnom stažu za poslednjih 20 godina. U zemlji koja upravo prolazi kroz tranziciju i sveobuhvatnu reformu administracije, to će biti jako komplikovano. Jer živeti u tranziciji je komplikovano, a umreti je još komplikovanije.
Nedelja, 27.8.
“Ime: Dobrica, prezime: nepoznato”
režija: Srdja Penezić
glumci: Slavko Štimac, Hana Selimović, Mirjana Joković, Helena Jakovljević, Bogdan Diklić, Renata Ulmanski, Miodrag Radovanović/Mrgud, Marko Baćović
Dobricu život nikada nije mazio. Još kao beba napušten je od roditelja i bačen na đubrište. Prvih dvadeset i osam godina svog života provodi uglavnom ili u sirotištu ili u zatvoru. Ipak, da li zato što je prvih par godina svog života proveo sa ljudima koji su ga zaista neizmerno i bespogovorno voleli, ili zato što je to njegova priroda, on bira da u ljudima vidi samo dobro.
IN MEMORIAM
“Slepi putnik na brodu ludaka”
Režija: Goran Marković
Uloge: Igor Đorđević, Aleksandar Đurica, Tihomir Stanić, Maša dakić, Radoje Čupić, Jelena Đokić, Goran Šušljik, Srđan Timarov, Aleksandar Srećković
Poslednji period života znamenitog srpskog pripovedača Petra Kočića, u duševnoj bolnici na Guberevcu, u okupiranom Beogradu 1915. godine, tema je televizijskog filma "Slepi putnik na brodu ludaka" scenariste Vuleta Žurića.
Ponedeljak, 28.8.
„Jesen samuraja”
režija: Danilo Bećković
glumci: Petar Strugar, Hristina Popović, Nikola Kojo, Sergej Trifunović, Andrija Milošević, Vlado Jovanovski, Petar Novićević
Romantična komedija sa mnogo smeha, ali i nežnih osećanja. Glavni junak, Vladica je profesionalni karatista, šarmantni bonvivan koji je nekada bio veliki talenat, ali nije napravio veliku karijeru zbog prevelike sklonosti ka provodu i noćnom životu. Po okončanju karijere vraća se u rodni grad i zaljubljuje se u Snežanu i vezuje za nju i njenog sinčića Vukašina.
“Biser Bojane”
režija: Milan Karadžić
glumci: Slaven Došlo, Vanja Nenadić, Milutin Karadžić, Andrija Milošević, Hristina Popović, Dubravka Drakić, Mladen Nelević
Đorđe Popović, mladi lekar iz Beograda, dobija anonimni poziv da upozna oca. U tom trenutku Đorđe veruje da mu je otac mrtav, ali ipak odlučuje da se upusti u potragu za sopstvenim identitetom. On odlazi u Crnu Goru i usput upoznaje Lolu, mladu kajterku i ćerku policijskog inspektora, koja putuje na Adu Bojanu.
Utorak, 29.8.
“Kozje uši”
režija: Marko Kostić
glumci: Gorica Popović, Slobodan Ćustić, Nikola Kojo, Milica Spasojević, Sergej Trifunović, Goran Radaković, Nikola Maričić, Pavle Marković
Gorko-humorna, dvostruko kodirana priča o jednoj ženi i jednoj zemlji. Žena, Stojanka, iz malog sela u Banatu na ivici Deliblatske peščare, baš kao i njena zemlja, žive u veoma surovim uslovima svakodnevne borbe za golu egzistenciju, a još više za sam smisao tog i takvog života.
“Igla ispod praga”
režija: Ivan Marinović
glumci: Nikola Ristanovski, Bogdan Diklić, Jelisaveta Seka Sablić, Filip Klicov, Leon Lučev, Dejan Ðonović, Ljubomir Bandović
Mediteranska komedija u kojoj se otac Petar zameri svojim parohijanima nakon što odbije da učestvuje u njihovoj velikoj prodaji zemlje. Seljani tada odlučuju da se osvete tako što će sabotirati sprovod pokojne Anđe Tripove, za koju se sumnja da je bila veštica. U nizu Petrovih sučeljavanja sa meštanima, svojom porodicom, i na kraju samim sobom, nastaje sasvim nadrealni haos.
Sreda, 30.8.
Dodela nagrada i svečano zatvaranje
Gostujući filmovi:
“Senke nad Balkanom” – pilot epizoda TV serije
“Hipi dolina” – dokumentarni film

Festivać će imati mnoge prateće događaje, o čemu će javnost biti obaveštena.

Prodaja karata počinje sledeće nedelje, a cene kompleta su 2.000, dok će pojedinačne ulaznice koštati 400 dinara.


#   Južna Srbija region   Srđan Savić   Filmski susreti   Uroš Parlić   Mira Banjac   letnja pozornica   Dragan Jovanović   Niški kulturni centar   Dejan Dabić   Gorica Popović   Goran Marković   Ana Joković   Sergej Trifunović   Igor Đorđević   Seka Sablić   Petar Strugar   Slaven Došlo   Nataša Ninković   Pavle Vuisić   Sloboda Mićalović   Miodrag Radovanović   Vojin Ćetković   Mirjana Karanović   Nebojša Glogovac   Slavko Štimac   Jovana Gavrilović   Zdravko Šotra   Tamara Aleksić   Nikola Kojo   Nebojša Milovanović   Bogdan Diklić   Senke nad balkanom   Hipi dolina   Boris Isaković   Tihomir Stanić   Lidija Vukićević
@WhistlerDick @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima