Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Otkriven spomenik koji je Nišu poklonio Vatikan

rssBookmark and Share

03.12.2013. Autor: Tanjug

Gradonačelnik Niša Zoran Perišić i generalni vikar fra Lepolod Rohmes otkrili su danas u Nišu spomenik posvećen obeležavanju 17 vekova od donošenja Milanskog edikta koji gradu poklanja Katolička crkva.

Otkriven spomenik koji je Nišu poklonio Vatikan

Spomenik pod nazivom "Metamorphosis Constantiniana" je delo vajara prof. dr Dragana Radenovića i visok je oko pet metara, a postavljen je na Nišavskom keju u blizini Gradske kuće.

"Neka ovaj gest dobre volje i uvažavanja bude temelj budućih bratskih odnosa i međusobnog uvažavanja svih religijskih zajednica u Nišu", rekao je Perišić zahvaljujući poklonodavcima.

On je napomenuo da smo ponosni na poklon katoličke braće jedne skulpture koja će u vremenu pred nama dati svoj subjektivni pečat i trajno će nas podsećati na dane velikoghrišćanskog jubileja.

Perišić je dodao da originalni doživljaj skulpture, koja simbolizuje metamorfoze ljudskog roda od primitivnih početaka do utemeljenja hrišćanstva kao dominantne i vodeće religije, jeste i umetnička snaga dela.

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar, predajući spomenik na simboličan način niškom gradonačelniku na ceremoniji u Gradskoj kući, rekao je da to predstavlja krunu jubilarne godine i da ova donacija govori koliko je bitno shvatiti znakove vremena i na njih pravovremeno, jasno, odlučno poput Konstantina Velikog odgovoriti.

"Naziv ove skulpture proročanski nas upozorava da smo svi mi pozvani na nove metamorfoze i nove preobražaje i uspone", kazao je Hočevar na svečanosti kojoj je prisustvovao sekretar nuncijature velečasni Januš Blahovjak, članovi gradskog rukovodstva, gradskih instutucija, političkog i javnog života.

Podsetivši da predaja spomenika pada u vreme priprema za Božić, Hočevar je rekao da spomenik treba da podseća, ne samo na prošlost ili sadašnjost, već da svima bude pravi proročki poziv na neprestano preobražavanje i traganje za onim što je neprolazno, što je trajno i večno.

Glumac Nenad Jezdić pročitao je opis bronzane skulpture iz pera ruskog mitropolita Ilariona Alfejeva. a otkrivanje spomneika blagosiljao je niški župnik fra Niko Josić.

Na sajtu Beogradske nadbiskupije objavljen je prikaz skulpture Alfejeva gde se navodi "da dominantnu vertikalu sačinjavaju tri različita portreta Konstantina," a "kompozicija je na vrhu krunisana znakom krsta."

"Kontemplativnom sadržaju skulpture doprinosi let mitskog gavrana, što naglašava spiralno kretanje u vis", navodi se u opisu bronazane skulpture.

Skulptura asocira na dva istorijska događaja iz Konstantinovog života - bitku kod Milvijskog mosta i Milanski edikt, navodi se u opisu.

"Istorijsku doslednost i uvažavanje ličnosti Konstantina Velikog izražavaju tri različita, ali prepoznatljiva portreta, svaki visine od oko 80 centimetara", navodi se u opisu.

Autor je gavranu namenio i ulogu nosioca zastave pobede. Otkrivanje spomenika blagosiljao je niški župnik fra Niko Josić.

 


#   Milanski edikt   spomenik   Stanislav Hočevar
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima