Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Galerija savremene umetnosti iz Niša predstavljena u Leskovcu

rssBookmark and Share

04.03.2011. Dušan Kocić

Izloženo 19 radova vrhunskih umetnika među kojima su dela Miće Popovića, Ivana Tabakovića, Olje Ivanjicki, Bože Ilića, Petra Omčikusa, Radoslava Trkulje, Miodraga Protića i drugih velikih umetnika

Detalj sa otvaranja izložbe
Detalj sa otvaranja izložbe
LESKOVAC – Kustos niške Galerije savremene umetnosti Radmila Kostić otvorila je sinoć u leskovačkom Narodnom muzeju izložbu slika iz Galerije savremene umetnosti u gradu na Nišavi.

Galerija savremene umetnosti u Nišu proteklih četrdeset godina prikupila je 1.203 jedinica podeljenih u šest zbirki – savremeno slikarstvo, grafika, crtež, savrema skulptura, Zbirka likovnih umetnika Niša i Zbirka proširenih medija – naglasila je Kostićeva.

Leskovačkim ljubiteljima umetnosti predstavljeno je 19 slika među kojima su dela vrhunskih umetnika Miće Popovića, Ivana Tabakovića, Olje Ivanjicki, Bože Ilića, Petra Omčikusa, Radoslava Trkulje, Miodraga Protića i drugih velikih umetnika.

-Zbirka savremenog slikarstva GSLU sadrži 502 dela srpskih i internacionalnih umetnika pokazujući značajan deo aktuelnih likovnih produkcija na ovim prostorima u periodu od 1970. godine – ocenila je Radmila Kostić, kustos GSLU na otvaranju izložbe u Leskovcu.

Živojin Prokopović, kustos Narodnog muzeja u Leskovcu, ističe da je nesporno reč o jednoj od najkvalitetnijih izložbi koju je Narodni muzej u Leskovcu organizovao sa nekom sličnom ustanovom, a ,,knjigovodstvena vrednost’’ radova je oko 40 miliona dinara.

-Od 19 slikara koliko je kustus Narodnog muzeja Radmila Kostić odabrala, šest su akademici, a dobar deo je pri vrhu popularnosit među ljubiteljima slikarstva i likovnim kritičarima – kaže Živojin Prokopović, kustos Narodnog muzeja u Leskovcu.

Direktor Narodnog muzeja u Leskovcu Srđan Stojanović ističe da je ova ustanova u 2010. godine priredio 19 izložbi, a plan je da ove godine taj broj bude premašen, jer je prvenstveni zadatak afirmacija mladih stvaralaca.


Slika Radoslava Trkulje
Slika Radoslava Trkulje



#   galerija   Radmila Kostić   Galerija savremene umetnosti
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima