Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Godišnjica velikana srpske umetnosti

rssBookmark and Share

07.09.2015. Fakultet umetnosti

U okviru projekta "Godišnjice srpskih velikana umetnosti" realizuju se dve izložbe

Godišnjica velikana srpske umetnosti

2015. godina je izuzetno značajna zbog posebne prilike u kojoj se istovremeno slavi umetnost, kroz stvaralaštvo srpskih velikana u oblasti muzičke i likovne umetnosti. Ove godine navršava se 150 godina od smrti kompozitora, dirigenta i pedagoga Kornelija Stankovića, 100 godina od smrti muzičkog umetnika Isidora Bajića i 100 godina od smrti likovnog umetnika Nadežde Petrović.

U okviru projekta "Godišnjice srpskih velikana umetnosti" realizuju se dve izložbe - Biografska izložba o Korneliju Stankoviću i Isidoru Bajiću u Galeriji Univerziteta "Nikola Tesla" kao i multimedijalna izložba "Nadežda Petrović 1915-2015: Bolničarka sa paletom" u galeriji Sinagoga u Nišu.

Svečano otvaranje multimedijalne izložbe "Nadežda Petrović 1915-2015: Bolničarka sa paletom" održaće se u utorak 08. septembra 2015. godine sa početkom u 18 sati u galeriji Sinagoga u Nišu. Izložbu će pored predstavnika Fakulteta umetnosti u Nišu otvoriti i Milica Petraonijević, direktorka Galerije "Nadežda Petrović" iz Čačka. Autor izložbe je Mirjana Racković, kustos Galerije "Nadežda Petrović" iz Čačka. Izložba će trajati do 19. septembra 2015. godine i ulaz je slobodan.

Biografska izložba o Korneliju Stankoviću i Isidoru Bajiću otvorena je u utorak 01. septembra 2015. godine u Galeriji Univerziteta "Nikola Tesla", (Kej Mike Paligorića br. 2) i trajaće do 20. septembra 2015. Ulaz je slobodan.

Biografsku izložbu srpskih velikana u oblasti likovne i muzičke umetnosti u okviru projekta "Godišnjica srpskih velikana umetnosti", u organizaciji je Fakulteta umetnosti u Nišu i partnera Centra za naučna istraživanja SANU i Univerziteta u Nišu, Galerije Univerziteta u Nišu i Univerzitetske biblioteke "Nikola Tesla" u Nišu, čine dokumentacija, rukopisi, fotografije, novinski izvodi, pisma, knjige, serijske publikacije i sva ostala prateća i adekvatna izvorna građa i dokumenta koja su informativnog karektera o umetnicima. Priprema izložbenog materijala Fakultet realizuje u saradnji sa Muzejem savremene umetnosti u Beogradu, Galerijom „Nadežda Petrović“ iz Čačka, Muzejem grada Novog Sada.

Ovim projektom svi učesnici doprinose podršci i razvoju kulturnog, umetničkog i naučnog stvaralaštva umetnika, na taj način što će kao spona povezuju umetničke i naučne sadržaje formirajući jedinstveni doživljaj umetničkog stvaralaštva. Ovo je takođe, jedan od efikasnih načina u borbi za očuvanje i zaštitu srpske kulture, ali i svojevrstan način poštovanja srpske umetničke tradicije.

 


#   Fakultet umetnosti   izložba   multimedijalna izložba   Kornelije Stanković   Nadežda Petrović   fotografije   Nikola Tesla   Isidor Bajić
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima