Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Hor "Branko" u poseti Sofiji i Mitropoliji sofijskoj

rssBookmark and Share

Niš 24.05.2018. Južna Srbija Info

Niška crkvena pevačka družina ''Branko'' je po drugi put u svom dugom trajanju od više od 130 godina, u nedelju 20. maja posetila Sofiju i Mitropoliju sofijsku i održala posećen koncert u najužem centru ovog grada, u hramu Svete Nedelje.

Hor "Branko" u poseti Sofiji i Mitropoliji sofijskoj

Pre tačno 114 godina, sredinom maja meseca 1904. godine, hor ''Branko'' je pod vođstvom dirigenta Milutina Tatića i predsednika hora i istovremeno ondašnjeg predsednika niške opštine, čuvenog Todora Milovanovića posetio Bugarsku i njen glavni grad Sofiju kao gost bugarskog udruženja ''Slavjanska beseda'' i studentske omladine.

Tada je hor ''Branko'' svojim pevanjem sasluživao na liturgiji u ondašnjoj sofijskoj Sabornoj crkvi, nakon čega su priredili vrlo uspešan koncert.

I danas, nakon 114 godina, hor ''Branko'', sa drugom postavom i pod drugim  vođstvom, sasluživao je svojim horskim pevanjem na Svetoj arhijerejskoj liturgiji u hramu Svete nedelje u Sofiji (hram Svetog Kralja) kojom je načalstvovao episkop Polikarp.  

Nakon liturgije, hor ''Branko'' održao je i vrlo uspešan i od prisutnog naroda toplo primljen koncert, nakon čega su se svi članovi hora ''Branko''  poklonili i celivali mošti Svetog Kralja Milutina (Stefan Uroš II Milutin 1282-1321) koje se čuvaju pod svodovima ovog hrama i podjednako poštuju od strane i bugarskog i srpskog naroda.

Reči hvale hor ''Branko'' dobio je i od mnoštva bugarskog vernog naroda u samom hramu, sa mnogobrojnim pozivima da hor ponovo gostuje u Sofiji.

Na povratku za Niš, hor ''Branko'' je posetio manastir Uspenja Presvete Bogorodice u Sukovu kraj Pirota. 

 

 


#   Niš   manastir   Sofija (Bugarska)   Crkveno igračko-pevački ansambl Branko   Hor Branko   Mitropolija sofijska
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima