Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Izložba grnčarije u Pirotu

rssBookmark and Share

Pirot 11.08.2012. SR

U galeriji muzeja Ponišavlja u Pirotu otvorena je izložba "Nazdravi" na kojoj je izloženo 74 grnčarskih predmeta koji su nekada imali upotrebnu, a sada estetsku vrednost.

Izložba grnčarije u Pirotu

Autor izložbe kustos Muzeja etnolog Saška Velkova je rekla na otvaranju izložbe da je Pirot u drugoj polovini 19. veka bio glavni grnčarski centar u Srbiji i da je u tom periodu u samom gradu bilo 40 grnčarskih radionica.

"U periodu od oslobođenja od Turaka do Prvog svetskog rata bilo je registrovano 125 grnčara. Jedan vek kasnije, od kolevke grnčarstva, danas u samom gradu ne postoji nijedna grnčarska radionica koja se bavi proizvodnjom predmeta na tradicionalnom grnčarskom točku. Tu tradiciju održava još samo nekoliko grnčara koji rade u selima Poljska Ržana, Ponor Mali i Veliki Suvodol", rekla je Velkova.

Od 560 predmeta koje ima muzej u svojoj zbirci, na izložbi su 74, a među njima je i jedna pljkoska iz polovine 19. veka.

"Na izložbi su pljoske, čuture, buklije, đevrek pljoske i burencad. Svi ovi predmeti su jedinstveni, imaju svoju priču i ne postoje dva ista predmeta. To su sada ukrasni predmeti, a nekada su oni imali upotrebnu vrednost. Na izložbi su prikazani sudovi za rakiju po čemu su pirotski grnčari bili poznati u Srbiji", rekla je Velkova.

Ova izložba je deo Pirotskog kulturno-sportskog leta koje traje do kraja avgusta.

Komentara: 0


#   Pirot   izložba   Veliki Suvodol   grnčarija   Saška Velkova   Poljska Ržana
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima