Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Izložba o oslobađanju Niša od Turaka u "Sinagogi"

rssBookmark and Share

Niš 09.04.2018. RTS, Južna Srbija Info

U niškoj galeriji Sinagoga otvorena je izložba povodom 140 godina od oslobođenja Niša od Turaka. Autori izložbe "Oslobađanje od Turaka" su kustosi Narodnog muzeja u Nišu Bojana Nešić i Ivan Mitić.

Foto: Jovica Krstić RTS
Foto: Jovica Krstić RTS

Kako je pripreman ustanak i kako su izgledale borbe za oslobođenja Niša 1878. godine? Kako su živele Nišlije i kako se se razvijao grad posle oslobođenja od Turaka – sve to može se videti na izložbi u niškoj Sinagogi.

Autori izložbe Bojana Nešić i Ivan Mitić posebno ukazuju na dve eksluzive: originalni Vinterov plan – prvi regulacioni plana grada Niša, sačinjen 1878. godine, i album kralja Milana.

"Kroz različite predmete i dokumenta, mislim da smo uspeli da dočaramo i život u gradu, ali i žestinu borbi za samo oslobođenje grada", naglašava Bojana Nešić.

Foto: Jovica Krstić

Ovom izložbom obeležavaju se značajni datumi u istoriji Niša, ali i cele Srbije, objašnjava Anđelija Radović, muzejski savetnik Vojnog muzeja u Beogradu:

"Veoma je važna tema, značajna za grad Niš i uopšte za celu Srbiju, jer u našoj istoriji 140 godina nezavisnosti zavređuje da bude obeleženo."

Ova izložba usmerena je pre svega prema domaćoj publici, ali može biti zanimljiva i za goste grada Niša.

Foto: Jovica Krstić RTS

"Veoma je važno da što veći broj naših sugrađana, kao i turista, koji u poslednje vreme u velikom broju posećuju naš grad, da vide što veći broj muzejskih predmeta iz ovog veoma značajnog preioda naše istorije", kaže Jelena Mitrovski, gradska većnica za kulturu.

U Galeriji Sinagoga izložba je otvorena do kraja maja, a Narodni muzej u Nišu ovom postavkom obeležava 85. godišnjicu postojanja.


#   Niš   izložba   Galerija Sinagoga   regulacioni plan   Jelena Mitrovski   Dan oslobođenja od Turaka
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima