Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Izložbe fotografija „Akt“ Slaviše Zeke Stankovića

rssBookmark and Share

Niš 20.05.2019. Južna Srbija Info

NKC poziva na otvaranje izložbe fotografija, pod nazivom „Akt“ Slaviše Zeke Stankovića, u utorak 21. maja, u Galeriji Niškog kulturnog centra, sa početkom u 19 časova.

Izložbe fotografija „Akt“ Slaviše Zeke Stankovića

Slaviša Stanković Zeka rođen je u Nišu 11.januara 1974. godine.

Umetnik fotografije USUFA od 2008, foto amater 1 klase Foto saveza Jugoslavije. Član je Fon-a od 1996, Foto saveza Jugoslavije od 1999 i Foto saveza Srbije od 2003. godine. Član je MMU Car Konstantin Niš, u svojstvu Majstora umetničke fotografije od 2012.

Fotografijom se bavi od 1989, a izlaže od 1997. godine.

Učesnik je preko stotinu izložbi u zemlji i inostranstvu, dobitnik je oko 40 nagrada za fotografiju.

Udruženje zanatlija Nišavskog okruga mu dodelilo mu je zvanje Majstora fotografije 1999. Godine, a Foto savez Srbije ga 2003. svrstava među deset najboljih umetničkih fotografa.

Mnogi njegovi radovi su postali sastavni deo muzejskih, galerijskih i privatnih zbirki u zemlji i svetu

Recenzija 

Na svu sreću još uvek  postoje stvaraoci koji ne žele da po svaku cenu budu deo „umetničkog sveta” , već rade po sopstvenom instinktu i intuiciji koja ih zapravo vodi ka cilju kojem teže svi oni koji su „svoj na svome”.

Jedan od takvih je i Stanković ZEKA Slaviša i predstavlja vam se radovima koji po njegovom i mišljenju mnogih kompetentnih umetnika ,  na najbolji  mogući  način iskazuje sebe kroz dela koja stvara, a to je ŽENSKI AKT, po mnogima jedan od najtežih žanrova u fotografiji. 

Osobenost Zeke Stankovića je da on ne luta tražeći sopstveni izraz, ne treba mu savremena tehnika  ni fotografski studio. On stvara u okruženju u kom se našao slučajno ili namerno, odnosno u prostoru koji mu po ličnom senzibilitetu najviše odgovara.

Posmatrač njegovih dela veoma lako uočava da on ženu, uzvišeno biće, podiže na pijedestal  Božanstva, ne “kalja“ njeno telo, ne poigrava se s njim, već naprotiv donosi nam sve ono što ženu čini uzvišenim bićem. To je odlika svojstvena samo vrhunskim profesionalcima i umetnicima. (prof. dr Željko Škrbić, redovni profesor AUNS)                                  

Komentara: 0


#   Niš   fotografije   izložba fotografija   Slaviša Stanković   Udruženje zanatlija   Galerija NKC   Zeka Stanković
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima