Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Jubilarni 20. Nišvil od 14. do 17.avgusta u Nišu

rssBookmark and Share

Niš 09.08.2014. Tanjug

Internacionalni džez festival 20.Nišvill održaće se od 14. do 17. avgusta u Nišu uz učešće 560 muzičara iz 20 zemalja, najavljeno je danas na konferenciji za novinare.

Jubilarni 20. Nišvil od 14. do 17.avgusta u Nišu

Direktor Nišvila Ivan Blagojević rekao je da će na 80 koncerata nastupiti blizu 70 džez bendova u niškoj tvrđavi pred publikom po kojoj je ovaj festival, pre svega, svrstan među najveće evropske džez festivale.

Javna gradska manifestacija Niša najveću podršku ima od grada. Ove godine prvi put podršku su dobili od Evropske unije koja je prepoznala značaj Nišvila ali nisu od Ministarstva kulture i informisanja na čijem konkursu nisu prošli među šest džez festivala u Srbiji.

Blagojević nije krio ogorčenost zbog neprepoznavanja vrednosti koje ovaj festival neguje, pogotovo što je 2009.godine Nišvil odlukom istog ministarstva svrstan u manifestacije od nacionalnog značaja.
"Nišvil je jedina kulturna manifestacija dobitnik statue "Najbolje iz Srbije" za 2011.godinu, godinama dosledno brani evropske vrednosti multikulturalnosti i muzički ukus publike ali je izgubio trku sa Gučom, zato na našem plakatu imamo trubača", rekao je Blagojević.

On je istakao da za dve decenije postojanja Nišvila nijedan ministar kulture nije otvorio ovu manifestaciju uz ironičnu opasku da im je sigurno Niš daleko. Aktualnom ministru kulture poručio je da će zato Nišvil 16.avgusta doći u Beograd, u Kolarčevu zadužbinu i da će imati priliku da upozna kakve vrednosti neguje ovaj festival.

Značajna džez imena ovogodišnjeg festivala su "Bluz braders bend", džez saksofonistkinja Kendi Dalfer koja već treći put dolazi za šest godina, Briselski džez orkestar, vlada maričić bend, izraelski džez gitarista Asaf Kehati, meksički bend "Manglares", Irena Blagojević bend, Vlatko Stefanovski i Miroslav Tadić, Viva Vox, studentski bend "Estudiantina" sa Kube, Danijel Markes trio i brojni drugi.

Jubilarni Nišvil najavljen je danas otvaranjem putujuće izložbe fotografija mladog autora Predraga Todorovića iz Kragujevca pod nazivom "Džez sa juga" u KCB. Dvadeset crno belih fotografija sa prošlogodišnjeg Nišvila mladog autora, studenta mastera fotografije na fakultetu za Medije i komunikacije u KCB biće otvorena do 12. avgusta a za vreme Nišvila biće postavljena u Galeriji Art 55 u Nišu.

 


#   Niš   Nišvil   Ivan Blagojević   džez   Vlatko Stefanovski   džez festival
@nisville @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima