Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Ministar: Mala matura u tri testa

rssBookmark and Share

29.10.2013. Autor: Tanjug

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja izjavio je da bi na završnom ispitu za osnovce sledeće godine osmaci trebalo da polažu test iz srpskog ili maternjeg jezika, matematike i opšteg obrazovanja, odnosno orijentacije.

Ministar: Mala matura u tri testa

Ministar Tomislav Jovanović je na sednici skupštinskog Odbora za obrazovanje kazao da bi treći test trebalo da liči na PISA-test, kao i da će on dati priliku onim đacima koji nisu dobri u matematici i maternjem jeziku da sakupe dodatni broj bodova za upis u željenu srednju skolu.

Treći test, koji je izazvao brojna negodovanja u javnosti, kako kaže Jovanović, po obimu ce biti manji od onih iz matematike i maternjeg jezika.

On bi, prema ranijim najavama, trebalo da sadrži pitanja iz fizike, hemije, biologije, geografije i istorije.

"Nastojaćemo da taj test ne bude zbunjujuci, opterećujući i prilagodićemo ga uzrastu učenika", rekao je Jovanović i dodao da će se ubuduće testovi za završni ispit štampati u osnovnim školama kako bi se smanjila mogućnost zloupotrebe.

Na taj način, dodao je, smanjiće se i troškovi transporta testova.

Doprinos obezbeđivanju testova, odnosno elektronskoj kontroli, daće i Ministarstvo telekomunikacija koje će ustupiti poseban server za te svrhe.

Testovi će, naveo je on, biti štampani u tačno onom broju koliko ima učenika u školi, a odgovornost će snositi i sami direktori škola u kojima eventualno dođe do zloupotrebe.

"Nema obrazovanja bez standardizacije, a jedan standard treba da bude i završni ispit", kazao je ministar.

On je najavio i da će Srbija nastaviti učešće u PISA testiranju 2015. godine.

Poslanik Demokratske stranke Božidar Đelić poručio je da se u Srbiji treba vise baviti osnovnim i srednjim obrazovanjem, i poručio da završni ispit ne sme da bude eliminatorski.

On je dodao da je obrazovanje od suštinskog značaja za državu, navodeći da će uspeh u domenu obrazovanja doprineti razvitku države.

Poslanik LDP Miljenko Dereta ocenio je da je dobro što se pitanjem male mature predstavnici ministarstva bave "na vreme", pohvalivši ministra prosvete što nije "podlegao pritiscima medija" da se mala matura u vise od dva testa "odloži". Prema njegovim rečima, mala matura daje uvid u kvalitet znanja.


#   obrazovanje   Tomislav Jovanović   Mala matura
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima