Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

„Mislim, tražim, čekam“ - izložba slika mati EFIMIJE TOPOLSKI

rssBookmark and Share

Niš 17.10.2021. Južna Srbija Info

U Niškom kulturnom centru u toku je izložba se sa blagoslovom Njegovog Preosveštenstva Episkopa niškog gospodina Arsenija, mati EFIMIJE TOPOLSKI.

„Mislim, tražim, čekam“ - izložba slika mati EFIMIJE TOPOLSKI

Organizator je Niški kulturni centar, u saradnji sa Narodnim muzejom Niš.

Rođena u Beogradu 1965. godine kao Jasna Topolski. Diplomirala slikarstvo 1988. godine i magistrirala 1991. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Period od 1986. do kraja 1991. godine obeležile su intenzivne izložbene aktivnosti, nagrade, dve samostalne i nekoliko grupnih izložbi – umetnička karijera kreće uzlaznom putanjom. Međutim, 1992. godine dolazi do velike promene u njenom životu, kada postaje iskušenica u manastiru Gradac. 1996. godine uzima ime Efimija, i od 1998. godine provodi narednih 17 godina u manastiru Gradac kao igumanija. Od 2016. godine živi u manastiru kod Išona u Francuskoj. 

U manastiru, mati Efimija bavi se tradicionalnim religijskim ikonopisom, i uporedo istražuje ikonopis u „modernoj formi“. Dugi niz godina radi na polju religijskog slikarstva, i pored slikanja ikona, učestvuje i u oslikavanju mnogih crkava i manastira, kao što su crkva Sv. apostola Pavla u Trebinju i Saborna crkva u Šibeniku. Ona oslikava veliki broj ikonostasa, naročito ikonostase u manastirima Mileševo i Gradac iz 13. veka, kao i ikonostas crkve Sv. Luka u Beogradu. 

Umetnički rad mati Efimije odvija se u neumornom kontinuitetu, iako često daleko od očiju javnosti. Najveći deo radova na ovoj izložbi biće prikazani po prvi put.


#   Niš   izložba   Niški kulturni centar   Narodni muzej Niš   monah   Efimija Topolski monahinja
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima