Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Niš: Uručeni ugovori za kulturu i mobilnost umetnika

rssBookmark and Share

Niš 30.06.2022. Jovana Miladinović, Niške vesti

U Gradskoj kući danas su svečano uručeni ugovori za odobrene projekte u 2022. godini u kulturi i za mobilnost umetnika. Na objavljeni konkurs pristiglo je 53 projekata, a odobren je 31 projekat. Ove godine Grad je za te namene opredelio pet miliona dinara

Foto: Niške vesti
Foto: Niške vesti

„Drago mi je zaista što imate viziju i posebnu misiju. Mi ćemo kao Grad da podržavamo sve ono što zamislite i sve ono što komisija proceni da zaslužuje podršku grada. Verujem da ćemo narednih godina imati još više ideja koje ćemo podržati“, kazala je gradonačelnica Dragana Sotirovski.

Gradska većnica zadužena za kulturu i turizam, Adriana Anastasov istakla je da je prošle godine odobreno 29 projekata, što je za dva manje nego ove.

„Zahvalila bih i članovima komisije, zajedno smo se trudili da sagledamo širok spektar iz oblasti kulture. Imali smo i nekoliko prioriteta, kao što smo već naveli u konkursu, a to jeste podsticanje kulturnih programa iz oblasti muzike, očuvanje kulturno – istorijskog nasleđa Niša, negovanje kulture sećanja grada Niša i podsticaj razvoja kreativnih industrije i savremenog stvaralaštva. Nadam se da će konkurs za kulturu i na dalje biti podjednako interesantan svim Udruženjima koja se bave i neguju kulturni sadržaj, kao i da će biti izvojeni još veći broj sredstava“, kazala je Adriana.

Maja Savić, ispred Udruženja za negovanje tradicije „Višnja“ kazala je ovo Udruženje već pet godina organizuje kulturno umetičku manifestaciju „Čuvari nasleđa“koja ima za cilj da mlade upozna sa starim zanatima. Maja kaže da na taj način žele da iskažu vrednost našeg kulturnog nasleđa, što podrazumeva upotrebu ruku,  tehniku veza,  pletenje, tkanje.

„Balkanrok fest“ je tradicionalni festival gde se takmiče mladi autorski bendovi.  Dobili smo 150. 000, a suština je kao i prethodnih 11 godina, da se upravo ti bendovi prijave, a mi napravimo selekciju. Oni sviraju po tri autorske pesme, a pobednik dobija nagradu snimanje pesmu u muzičkom studiju“, kazao je Dejan Dinić, Udruženje građana „Balkanrok“.

Komentara: 0


#   Niš   Dragana Sotirovski   kultura   projektno finansiranje   Adriana Anastasov
#GradonacelnicaN @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima