Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Niško arheološko blago u Narodnom muzeju u Beogradu

rssBookmark and Share

24.12.2014. Toma Todorović, Politika

Veliku izložbu o antičkim, ranohrišćanskim nekropolama Beograđani će moći da vide do kraja januara

Niško arheološko blago u Narodnom muzeju  u Beogradu

U Narodnom muzeju u Beogradu otvorena je velika izložba pod nazivom “Kasnoantička nekropola u Jagodin mali", koju organizuje Narodni muzej Niš. Nišlije su ove jeseni već imale priliku da vide izložbu povodom 80 godina od otkrića ovog arheološkog nalazišta.

Direktor niškog muzeja Slaviša Popović za “Politiku" kaže o izložbi:

Zbog velikog interesovanja, a još više zbog značaja ovog nalazišta i eksponata do kojih je veliki broj arheologa i istraživača došao poslednjih godina, odlučili smo da omogućimo stanovnicima glavnog grada i gostima Beograda da se upoznaju sa jedinstvenim antičkim lokalitetom na jugoistoku naše zemlje. Nekropola u niškoj Jagodin mali otkrivena je još 1886.godine, samo osam godina posle oslobođenja Niša od Turaka, a prva istraživanja započela su sistemski početkom tridesetih godina 20.veka.

Ovaj lokalitet spada među nekoliko najistraživanijih u Evropi, a sama nekropola po značaju poredi se sa sličnim u velikim antičkim gradskim centrima kakvi su Sofija u Bugarskoj, Solun u Grčkoj i Solin kod Splita.

U Narodnom muzeju u Nišu, otkriva Popović, poseduju neprocenjivo bogatstvo iz ranohrišćanskog perioda:

U Jagodin mali do sada je istraženo preko 300 grobova i 65 grobnica iz perioda od 4. do 6.veka nove ere. Samo u poslednjim istraživanjima tokom 2012.godine, prilikom izgradnje novih pogona u krugu nekadašnjeg “Niteksa", koji je kupila kompanija iz Italije “Beneton", otkriveno je 75 novih grobnih celina, među kojima poseban značaj imaju 13 grobnica i dve izuzetne kripte sa mauzolejima. Sve to moći će da vide posetioci izložbe u Narodnom muzeju u Beogradu do kraja januara 2015.godine – kaže direktor niškog muzeja.

Na izložbi u Beogradu su 193 eksponata – zlatan, srebrni i bronzani nakit, predmeti od stakla, keramike i bronze, kao i četiri makete najznačajnijih grobnica sa ovog arheološkog lokaliteta. Kvalitet izloženog nakita potvrđuje da je na prostorima današnjeg Niša, odnosno antičkog Naisa, postojala i radila carska radionica za izradu predmeta od plemenitih metala. Iz ove radionice pored svega ostalog potiču i čuveni Licinijevi srebrni tanjiri, izrađeni povodom obeležavanja desetogodišnjice njegove vladavine, koji se danas nalaze u mnogim muzejima u metropolama širom sveta.

Na izložbi niške arheološke baštine u Beogradu je, takođe, i dečiji olovni sarkofag sa krstom na poklopcu. Zanimljiv je jer je jedinstven i dosada nigde u svetu nešto slično nije pronađeno


#   arheologija   Niteks   Beneton   blago   Narodni muzej Niš     Slaviša Popović   Iva Popović
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima