Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Otvorena 34. Svetosavska nedelja u Vranju - prvog dana izložba "Prepodobni Justin Đelijski i Vranjski"

rssBookmark and Share

Vranje 21.01.2024. Južna Srbija Info

Tradicionalnu kulturno – prosvetnu i duhovnu manifestaciju „Svetosavska nedelja” u Galeriji Narodnog muzeja večeras je otvorio predsednik Privremenog organa grada Vranja dr Slobodan Milenković.

Otvorena 34. Svetosavska nedelja u Vranju - prvog dana izložba "Prepodobni Justin Đelijski i Vranjski"

Osvrnuvši se na životni put Svetog Save, podsetio je na njegov doprinos razvoju srpske države, duhovnosti i prosvećivanju srpskog naroda. „Uspeo je najveći srpski diplomata da 1219. uspostavi autokefalnost Srpske pravoslavne crkve, postane prvi srpski arhiepiskop i postavi čvrste temelje samostalne crkve i srednjovekovne srpske države. I to nije sve. Monah Sava postavio je temelje i srpskog graditeljstva, lekarstva, književnosti, prosvete. Bio je učitelj Srbima i zato se smatra ocem svih učitelja kroz istoriju naše zemlje i države, koji su opet imali moralnu dužnost i obavezu da se, radeći posao prosvetitelja, napajaju duhovnim vrednostima koje je upravo on uspostavio. Za Srbe ne postoji ni veća ličnost, ni veći svetac od Svetoga Save, jer njegovo delo i njegove misli duboko su utkani u srpsko nacionalno biće i srpski identitet. I zbog tog saznanja slave Srbi i Srbija svog Svetog Savu evo već vekovima, a slaveći Savu slave i svetosavlje i sve vrednosti koje ono sa sobom nosi. Tako i grad Vranje, obrazovne i institucije kulture u saradnji sa eparhijom vranjskom Svetosavskom nedeljom već 34 godine podsećaju da je svetosavlje način života i neodvojivi deo srpskog nacionalnog bića. Tim pre jer je naš grad iznedrio još jednog velikog čoveka, duhovnika i svetitelja koji je sledio put Svetog Save i svetosavlja. Iznedrio je Oca Justina, koji je svojom rečju, mišlju i delom zaslužio da bude kanonizovan i da se nađe u društvu svetih. Ove, 2024. godine, navršava se 130 godina od njegovog rođenja i 45 od upokojenja i upravo zato ovogodišnju Svetosavsku nedelju počećemo izložbom koja je posvećena našem proslavljenom Vranjancu i svetitelju Justinu Đelijskom i Vranjskom. Njegovo učenje i njegove teološke misli u duhu su filozofije velikog Svetog Save i takođe podsećaju da je svetosavlje način života i opstanka srpskog življa", istakao je predsednik Privremenog organa grada Vranja, dr Slobodan Milenković.

O izložbi „Prepodobni Justin Đelijski i Vranjski" kojom je počela „Svetosavska nedelja", govorio Nenad Bojkov, magistar teologije, koji je uz protođakona Micka Mickovića jedan od autora izložbe. „Velika je čast, ali i odgovornost govoriti o čoveku koji je najsavršenije i najtačnije mogao da realizuje sintezu oltara i fakultetske katedre, sintezu nauke i vere u istinitog Boga. Otac Justin, svetionik našeg grada je bio i ostaće ono najsvetije što svi Vranjanci imaju. Rođen na praznik Blagovesti kao Blagoje, zaista je doneo blagu vest celom pravoslavnom svetu pod imenom Justin.  U troparu – crkvenoj pesmi koja je napisana u njegovu čast, mogu se čuti sledeće reči „pravoslavlja sladost, nektar premudrosti, oče prepodobni izlio si u srca vernih kao bogatstvo“ – i zaista, prepodobni Justin Ćelisjki i Vranjski je i za vreme svog života ali posebno posle svog upokojenja, izlivao i do danas izliva potoke blagodati. Izložba koju danas otvaramo, predstavlja samo mali deo našeg dara zahvalnosti koji prinosimo ocu Justinu", istakao je Bojkov. Postavka broji više od 260 jedinica što u štampanom formatu, što u originalu i predstavlja jednu od najkompletnijih izložbi koja je posvećena Justinu Popoviću. Na otvaranju manifestacije o značaju lika i dela Svetog Justina Đelijskog i Vranjskog kroz prizmu svetosavlja besedio je i vladika vranjski gospodin Pahomije. U umetničkom delu programa nastupio je Hor Muzičke škole „Stevan Mokranjac’’.

Sutra, drugog dana „Svetosavske nedelje", u vranjskom pozorištu od 19 sati, programom pod nazivom „Svetovi u književnom delu Sunčice Denić" biće predstavljen njen književni opus.


#   Vranje   vranjski Pahomije   Slobodan Milenković   Prepodobni Justin Ćelijski   Svetosavska nedelja
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima