Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Predstavljanje zbirke pesama UDAH BAZ KRAJA Olivera Injca

rssBookmark and Share

Niš 02.10.2019. Južna Srbija Info

U četvrtak, 3. oktobar 2019, u maloj sali NKC-a od 20 sati, biće predstavljena zbirka pesama UDAH BAZ KRAJA Olivera Injca.

Predstavljanje zbirke pesama UDAH BAZ KRAJA Olivera Injca

Advokat Oliver B.Injac  rođen je 1969.godine u Boru, od oca Boška (Vidovo Selo, Drvar, zapadna Bosna) i majke Mirjane (Bučje, Knjaževac, istočna Srbija).

Pre nego što je rešio da se i zvanično oproba u poetskom izrazu, bavio se retorikom, novinarstvom i publicistikom.

Tako je na Drugom obnovljenom takmičenju u besedništvu na Pravnom fakultetu u Beogradu 1994.godine osvojio ravnopravno prvo mesto u disciplini slobodne teme inagradu Advokatske komore Srbije. Na istom takmičenju naredne godine dobio je specijalnu nagradu žirija, u kojem je između ostalih, bio i doajen glumišta Ljuba Tadić. Bio je član  žirija na takmičenju u govorništvu na Pravnom fakultetu u Nišu 1999. i 2005. godine. Godine 2005.  bio je jedan od darodavaca svih takmičara na ovom nadmetanju na beogradskom Pravnom fakultetu, a prethodno i na Pravnom fakultetu u Nišu, kada je bio poklonodavac  studentu sa najlepšom besedom na duhovne teme.  Zapažene nastupe  imao je i na Festivalu besedništva ''Sirmium lux verbi – svetlost reči” u Sremskoj Mitrovici 1994, 1995. i 2001. godine. Na ovom festivalu je 2001. bio član Besedničkog sudskog veća. Iste godine je bio i  demonstrator pri “Maloj školi retorike” u okviru “Raških duhovnih svečanosti”. Sopstvenim monodramskim performansom “Besede kroz vekove” nastupao je  u Soko Banji i Leskovcu kao i u Ahenu i Sindelfingenu kraj Štutgarta (Nemačka) a u Parizu je držao, takođe 2001.godine, pred predstavnicima našeg diplomatsko-konzularnog kora, kulturno-obrazovnog života i poslovnog sveta kao i brojnim prisutnim građanima tradicionalnu ''Svetosavsku besedu.'' 
U školskim danima bio je nagrađivan na literarnim konkursima a na ''Miljkovićevim večerima poezije 2006.'' u Nišu osvojio je treće mesto (statua cara Konstantina).

Sarađivao je, između ostalih, sa “Politikom” ,“Braničem”,“Studentom”,“Našom borbom” (video izdanje na “NTV Studio B”) i “Književnim novinama” iz Beograda , magazinom “Justicija” iz Podgorice, zatim sa “TV5”, “NTV” i “Narodnim novinama” iz Niša, časopisom za književnost, umetnost, nauku i kulturu “Raška” i frankfurtskim “Vestima”, između ostalog objavljujući i  poeziju .

Bio je glavni i odgovorni urednik međunarodnog časopisa ''Evrobalkan'', u kojem je uređivao i rubriku posvećenu balkanskoj poeziji XX veka.

 Objavljene pesme u zbornicima poezije:

         Rudnička vrela, Književni klub „Momčilo Nastasijević” i Kulturni centar, Gornji Milanovac 2004.
         Anđeo Ime plamen, Književna zajednica Jugoslavije, Beograd 2004.
         Međunarodni susreti pesnika „Između dva sveta – sećanje na Branka Miljkovića”, Udruženje književnika „Branko Miljković”, Niš 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011. i 2013.
        Almanah, Književni klub „Ljuba Stanojević”, Niš 2007.
        Niški pesnički venac, Udruženje pisaca „Čegar” i „SVEN”, Niš 2014.
        Glas prijatelja i druge pesme za Dejana Mančića, Fondacija „Dejan Mančić”, Niš 2015.

Ostala bibliografija:
 
        U carstvu blage reči – duhovno besedništvo kroz vekove  – četiri izdanja, „Gradina”, Niš 1998. i „Prosveta”, Niš 2000, 2001. i 2002. ( sa ličnim blagoslovima patrijarha Pavla i tadašnjeg vladike niškog, a sada patrijarha Irineja).
          Jedno omilitičko traganje (izbor najlepših duhovnih beseda sa  stilističkom kritikom besednika), „Službeni glasnik”, Beograd 2009.
         Advokatska čitanka – saveti, rokovi, obrasci, izvori (sa advokatom Miroslavom Stankovićem iz Niša), „Štampar Makarije”, Beograd i „Oktoih”,  Podgorica, 2013.
          Pravo i preduzetništvo za početnike, samizdat, Niš 2016.
          Advokatska komora Niš 45 godina 1972 – 2017. (sa advokatima Miroslavom Stankovićem i Draganom Mitrovićem), Niš 2017.
          Velike advokatske odbrane – tri izdanja, „Službeni list Srbije i Crne Gore”, Beograd  2004. /Knjiga godine/, „Službeni glasnik”,  Beograd 2007. i „Štampar  Makarije”, Beograd, „Obodsko slovo”, Podgorica i „Hercegovina izdavaštvo”, Trebinje 2017, koja knjiga ima i literarnu dimenziju jer su, kroz obradu čuvenih srpskih i jugoslovenskih sudskih procesa XIX, XX i XXI veka, obrađena i literarna stvaralaštva  Dragiše Vasića (srpskog Hemingveja po „Njujork herald tribjunu”), Iva Andrića, Mihaila Polit - Desančića i dr. a  koja su bila neposredno ili posredno povezana sa tim suđenjima.

Zastupljen je u Enciklopediji Niša - kultura Centra za naučna istraživanja SANU i Univerziteta u Nišu - Odsek za srpski jezik i književnost Niš 2011, vlasnik  lepe kolekcije gramofonskih ploča i knjiga i otac prekrasnih Vasilija i Darije.

Branku Miljkoviću  I

Voda godinama traži 
pogodnu pukotinu
da bi se izlila u svet
sačinivši izvor.

Udahnuvši život dolini
svi stihovi sveta
čeznu za Tvojim sudnjim danom.

Obale  da uzlete
mora da presuše
uskovitlani oblaci u nebo da se pretope

neimarska ruka da se skameni
nemi da progovore
pesnici da zaneme.

Jer stihovi su stvoreni
da bi nestali
kada reč zemaljska
na krilima ptice obnevidele
rastoči se u titraju zvezda ushalih.

Oliver Injac


#   Niš   Beograd   pesnik   Niški kulturni centar   Branko Miljković   Oliver Injac   Udah bez kraja - zbirka
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima