Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Predstavljena knjiga o istoriji Vranja

rssBookmark and Share

Vranje 01.02.2014. Rts

U Vranju je predstavljena knjiga Riste M. Simonovića "Društvena istorija Vranja", koja sadrži više od 100 fotografija, pisama, plakata, mapa, dokumenata o tom gradu. Obuhvata period od kraja 19. do kraja 20. veka, od oslobođenja od Turaka do novog Vranja. Izdavači knjige su grad i Istorijski arhiv.

Predstavljena knjiga o istoriji Vranja

Hroničar, posmatrač, a istovremeno i učesnik u bitnim događajima, Vranjanac Rista M. Simonović beležio je i sačuvao od zaborava značajne podatke iz istorije Vranja. Knjiga koju su priredili njegovi potomci više je od svedočenja.

"Nju je napisao čovek bogatog i ispunjenog života koji je strpljivo osmatrao svoju sredinu,

beležio njeno bogatstvo i raznolikost, prikupljao važna dokumenta, nastojeći da razluči važno od nevažnog, trajno od prolaznog", kaže Tomislav Simonović, sin Riste M. Simonovića.

U knjizi na više od 800 strana, nalaze se imena vranjskih lekara, profesora, zanatlija, sudija, sveštenika. Nazivi kafana, banaka, fabrika. Tipovi stambenih zgrada u Vranju, crkve, škole, spomenici.

Dragana Arsić, v.d. direktorka Istorijskog arhiva Vranje kaže da je ova knjiga nesumnjivo izvor i uzor istorijskoj nauci, odnosno da je ona primer svega što treba da sadrži jedna društvena istorija jednog grada i njegove okoline.

"Ovo je naše ogledalo, koje treba prevesti na engleski, francuski, ruski, nemački, grčki, i druge jezike", kaže gradonačelnik Vranja Zoran Antić.

Po zanimanju advokat, bio je prvi direktor Istorijskog arhiva u Vranju. Novinar, istoričar, književni kritičar. Bio je veliki poznavalac dela Bore Stankovića. Rista M. Simonović jedan je od najznačajnijih Vranjanaca druge polovine 20. veka.


#   Vranje   Zoran Antić   knjiga   istorija   Tomislav Simonović
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima