Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Skoro vek i po za poštovanje - 133 godine hora NCPD "Branko"

rssBookmark and Share

Niš 02.09.2020. Južna Srbija Info

1. septembra 1887. godine osnovana je Niška crkveno pevačka družina „Branko“ pri Sabornom hramu Svete Trojice u Nišu. U literaturi i pojedinim arhivskim izvorima kao datumi osnivanja pominju i Božić i Đurđevdan koji je proglašen za slavu Društva.

Foto: Vanja Keser, Južna Srbija Info
Foto: Vanja Keser, Južna Srbija Info

Hor je dobio ime po čuvenom pesniku srpskog romantizma Branku Radičeviću. Već pune 133 godine ovaj hor saslužuje sa niškim episkopom i sveštenstvom u niškom katedralnom hramu bez prestanka.

Dečiji hor „Brankoˮ je osnovan 1995. godine kao podmladak istoimene Crkvene pevačke družine „Brankoˮ pri Sabornom hramu u Nišu, s blagoslovom tadašnjeg episkopa niškog a potonjeg patrijarha srpskog g. Irineja.

Crkveno-igrački ansambl „Brankoˮ je osnovan 2004. godine na inicijativu članova uprave NCPD „Brankoˮ, kao novi vid organizovanja dece koja su tih godina prilazila crkvi, tražeći svoje mesto u njoj.

Hor je nosilac ordena Svetoga Save drugog stepena, ordena Svetog Apostola Pavla, Grčke Pravoslavne Crkve i ordena Svetog Cara Konstantina. Od 2009. godine, po blagoslovu Njegove Svetosti Patrijarha srpskog gospodina Irineja, Crkveno - pevačka družina "Branko" organizuje Međunarodni festival duhovne muzike "Muzički Edikt" u Nišu, koji se održava bijenalno i na kome je u poslednja tri puta gostovalo 54 ansambla iz 14 država. Festival je od osnivanja pod pokroviteljstvom Njegove Svetosti. Hor "Branko" je u dva navrata bio gost Pevačke kapele "Glinka" iz Sankt Petersburga (Rusija) i njihovog proslavljenog dirigenta Vladislava Černušenka. Poslednji put, aprila 2012. godine, hor "Branko" je održao celovečernji koncert u kapeli "Glinka".

U sklopu obeležavanja jubileja 1700 godina od donošenja Milanskog edikta, hor "Branko" je pevao na centralnoj proslavi, na liturgiji koju su služila 4 patrijarha i predstavnici svih pomesnih pravoslavnih crkava, u Nišu 6. oktobra 2013. godine.

2015. godine hor je priredio celovečernji koncert u Istanbulu u organizaciji Vaseljenske patrijaršije za goste Vaseljenskog Patrijarha Vartolomeja povodom slave carigradske patrijaršije.

Tokom poslednjih 20 godina hor je nastupao u Nemačkoj, Grčkoj, Italiji, Austriji, Belorusiji, Ukrajini, Rusiji, Bugarskoj, Sloveniji, Republici Srpskoj, Velikoj Britaniji, Luksemburgu, Belgiji, Poljskoj, Francuskoj, Češkoj, SAD-u, Kanadi i Izraelu. Učesnik je mnogih međunarodnih festivala i dobitnik mnogih nagrada. Neki od njih su Međunarodni festival pravoslavnog pojanja, Minsk, Belorusija, (Grand Prix), Dani crkvene muzike, Hajnovka, Poljska (Grand Prix), Mokranjčevi dani, Negotin, (prvo mesto na 40-tim Mokranjčevim danima), učešće na Festivalima u Rotenburgu i Markobendorfu.

Hor "Branko" je imao blagoslov da je pevao na ustoličenju dva srpska patrijarha u Peći, patrijarha Pavla i parijarha Irineja.

Komentara: 0


#   Niš   muzika   Niška eparhija   Crkveno igračko-pevački ansambl Branko   Hor Branko
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima