Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Startuje najstarija likovna kolonija na Balkanu

rssBookmark and Share

Niš 30.08.2016. M.N. Narodne novine

Slikari će se u Sićevu, selu u blizini Niša, ove godine okupiti 1. septembra, a u koloniji će boraviti ukupno 12 umetnika iz zemlje i inostranstva. Zvanično otvaranje kolonije je najavljeno za 19.30 sati, tog dana.

Startuje najstarija likovna kolonija na Balkanu

U radu ovogodišnje Sićevačke likovne kolonije učestvuje pet slikara iz inostranstva-Litvanije, Francuske, Meksika, Japana i Rumunije, kao i sedam umetnika iz naše zemlje-iz Beograda, Aleksinca i Vranja.

Iz Litvanije dolazi Lena Kvičeva, iz Francuske Sabrina Sabeg, iz Meksika Herardo Vargas, iz Japana Haruhiko Jošinaga, a iz Rumunije Kostin Brateanu. Učesnici kolonije iz naše zemlje su Milan Pantelić, Goran Jović, Radovan Trnavac, Nikola Žigon i Miroslav Lazović iz Beograda, Ljilja Strize iz Vranja i Jelena Stanojević iz Aleksinca.

likovna_kolonija_sicevo-Davne 1905. godine, opčinjena lepotom Sićevačke klisure, velika srpska slikarka Nadežda Petrović upravo na ovom mestu okupila je svoje slovenačke i hrvatske kolege, sa kojima je studirala u Minhenu-kaže kusos GSLU Niš Sonja Vukašinović.-Te godine je formirana Prva jugoslovenska umetnička kolonija. U tom prvom sazivu, pored Nadežde, bili su i Rihard Jakopič, Ivan Grohar, Ferdo Vesel, Paško Vučetić i Ivan Meštrović.

-Ove godine, okupljeni su umetnici koji se bave tradicionalnim tehnikama, ali i oni koji neguju savremene tendencije. Opčinjeni sićevačkim krajolikom svako od njih je svoje impresije i posvećenost prirodi preneo i transponovao u pikturalni jezik i skulpturu-ističe Vukašinović.

Autobus do kolonije
Galerija savremene likovne umetnosti Niš je, kao i svake godine, obezbedila besplatan prevoz do sela Sićeva.

Autobus 1. septembra u 18 sati polazi ispred gradske kuće, na trgu Kralja Milana.

U okviru programa rada kolonije planiran je obilazak kulturno-istorijskih spomenika Niša, prijem u Skupštini Grada, kao i izleti do manastira Sveti Đorđe u Temskoj, manastira Svete Petke i Svete Bogorodice.

Likovna kolonija Sićevo je svojim celokupnim postojanjem pratila i na neki način podsticala razvoj savremene umetnosti kod nas, nastavljajući tradiciju Nadežde Petrović.

Galerija savremene likovne umetnosti u Nišu u svom fondu raspolaže sa 796 dela iz kolonije, a Narodni muzej Niš sa još 88 dela.

Komentara: 0


#   Niš   besplatan prevoz   Goran Jović   Sićevo   likovna kolonija   Nadežda Petrović   Narodni muzej Niš   Sveti Đorđe   Likovna kolonija Sićevo
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima