Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Svečano zatvoren 42. NIMUS

rssBookmark and Share

11.11.2016. Južna Srbija Info

42. Niške muzičke svečanosti - NIMUS, sinoć su u Domu vojske svečano zatvorene, nastupom niških simfoničara i buzukista Vangelisa Trigasa i Nikosa Kacikisa. Dirigovao je makedonski dirigent Saša Nikolovski Đumar

Svečano zatvoren 42. NIMUS

Saša Nikolovski – Đumar rođen je u Bitolju 1966. Diplomirao je na FMU (odsek za muzičku teoriju i pedagogiju) kao student generacije. Završio je i odsek kompozicije i dirigovanja i diplomirao sa najvišim ocenama. Nakon diplomiranja volontirao je u Makedonskoj filharmoniji i pomagao V. Čavdarskom i A. Lekovskom u Makedonskoj operi i baletu. Od 1993. bio je muzički direktor Letnjeg muzičkog kampa Muzičke omladine Makedonije i glavni dirigent Omladinskog kamernog orkestra, gde je dirigovao mnogim nastupima na letnjim festivalima u Ohridu i Skoplju. Godine 1995. nastupao je sa orkestrom na pedesetoj godišnjici Svetske federacije Muzičkih omladina u Budimpešti. Iste godine formira međunarodni orkestar za savremenu muziku “Sinteza”. Nastavio je da razvija svoje dirigentske veštine na konzervatorijumu N. R. Korsakov u Sankt Peterburgu, u klasi prof. I. Musina i M. Kukuškina, gde je imao priliku da sarađuje sa dirigentima kao što su J. Temirkanov i V. Gergijev. Od 1996. živi u Makedoniji, gde nastavlja saradnju sa horom i orkestrom Fakulteta muzičke umetnosti u Skoplju, Omladinskim kamernim orkestrom, Muzičkom omladinom Makedonije, Operom i Baletom, Makedonskom filharmonijom, Makedonskim kamernim orkestrom i Ansamblom “ALEA”, nastupajući na festivalima: “Ohirdsko leto”, Heraklejskom večerima, „Majskim operskim noćima“, i dr. Završio je master studije 1999. godine sa najvišim ocenama na akademiji Pančo Vladigerov (Sofija), izučavajući orkestarsko dirigovanje kod V. Kazandžieva i opersko dirigovanje kod B. Hinčeva. Za svoj rad sa ansamblom za savremenu muziku “Sveta Sofija” dobio je nagrade Georgi Božikov za najbolju predstavu na festivalu Dani makedonske muzike. Nastupao je u Mađarskoj, Rumuniji, Srbiji, Bugarskoj, Austriji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Hrvatskoj. Predaje dirigovanje, i Operski studio na FMU u Skoplju. U njegovoj klasi dirigovanja diplomirao je veliki broj studenata, a posebno ističe i svoje studente, članove operskog studija, koji su stalno angažovani na operskim scenama u zemlji i inostranstvu.
Vangelis Trigas

Vangelis Trigas je buzukista i izvođački pedagog. Rođen je u Argosu, gde je u ranom detinjstvu prvi put svirao buzuki u društvu svog oca koji je buzukista-amater. Sarađivao je sa poznatim muzičarima kao što su: M. Faranturi, G. Dalaras, H. Aleksiou, D. Mitropanos, M. Mitsias, M. Ledakis, V. Lekas i G. Andreatos sa kojim je koncertirao u Grčkoj i inostranstvu. Godine 2015. nastupao je sa raznim ansamblima, a najznačajniji su Univerzitetski hor iz Esena, hor „Unna“ i „Neue Philarmonie Westfalen“ simfonijski orkestar. Dobar deo svog ličnog i profesionalnog života posvetio je istraživanjima i analizama buzukija, što je presudno uticalo na njega. To je rezultiralo dobro dokumentovanom tehnikom, praćenom integralnim kurikulumom, srodnom onima koji se koriste pri učenju klasičnih instrumenata. Kao konačan ishod ovakvog posvećenog rada, objavljeno je trotomno udžbeničko izdanje „Vangelis Trigas-Method for string Bouzouki“. U poslednje vreme usmeren je ka izučavanju grčke narodne muzike, kao i snimanju i dokumentovanju najvećeg dela grčkog folklornog nasleđa. Autor je i 27 knjiga koje sadrže notne zapise pesama i instrumentalnih dela koja su snimljena u originalu. Trigas je snimio 6 CD izdanja i učestvovao u mnogim drugim studijskim i koncertnim snimanjima. Osim koncertiranja, bavi se i podučavanjem: kako uživo sa učenicima, tako i putem Skajpa. U Grčkoj i inostranstvu redovno održava seminare sa temom učenja sviranja na buzukiju, ali i o grčkoj folklornoj muzici. Njegov cilj je da uspostavi organizovan metod za učenje buzuki tehnike, pri čemu se ovaj instrument ne bi posmatrao samo kao narodni, već i kao moderan instrument sa aktivnom ulogom u oblikovanju savremene grčke muzike.
Nikos Katsikis

Nikos Katsikis je rođen i odrastao u Atini. Vrlo rano je otkrio ljubav prema muzici, budući da je u široj porodici bio okružen muzičarima. Sa 7 godina je počeo da uči da svira mandolinu sa S. Hartofilakasatom. Tada je imao nekoliko koncerata i televizijskih nastupa sa ansamblom mandolina „Music Lovers Athens Corfu Union”. Svoj prvi buzuki kupio je sa 13 godina i bio je samouk. Nakon perioda nastupa po noćnim klubovima, počeo je da izučava buzuki, teoriju i harmoniju sa prof. T. Papavasiolum. Pored toga, mnogo je naučio i od velikih buzukista, čiju je umetnost interpretacije proučavao kroz brojne snimke. Koncertirao je sa poznatim solistima kao što su Zafirou, Papadopulos, Moraitis, Vizas i dr, koji su značajno uticali na njegov izvođački stil. Sarađivao je sa renomiranim grčkim kompozitorima (M. Plesas, J. Spanos, S. Kraunakis, T. Karamouratides) i pevačima (S. Belou, A. Repanis, H. Aleksiou, D. Galani, A. Protopsalti, E. Arvanitaki i dr.), na koncertima, snimanjima i u noćnim klubovima, kako u Grčkoj, tako i u inostranstvu. Sarađivao je i sa ansamblima: "Manos Hadjidakis", "Orchestra of Colours", "Camerata", "Mikis Theodorakis" i ansamblom Grčke nacionalne RTV na koncertima u „Herodium“ pozorištu i Atinskoj koncertnoj dvorani. Ostvario se i kao kompozitor, a prvo izdanje njegovog dela objavljeno je 1998. Godine 1999. sa trojicom kolega osnovao je buzuki kvartet „Rast“ sa kojim je ostvario neočekivan uspeh i snimio dva kompakt diska. Član je i tria "Los Tre Swing" u kome kombinuju muziku M. Kiotisa sa sving stilom Đ. Rajnharda. Bio je muzički savetnik režisera filma „Ouzeri Tsitsani" (2015), sa ciljem što autentičnije interpretacije buzukija, gitare i baglame. Od 1999. bavi se podučavanjem dece od 8 do 18 godina u Centru za mlade (Dafni).

Komentara: 0


#   Simfonijski orkestar   Dom Vojske   Nimus   Sankt Peterburg   Saša Nikolov
@


 


[ Dodaj komentar ]





Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima