Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Svečano završen Festival prvoizvedenih predstava u Aleksincu

rssBookmark and Share

Aleksinac 23.11.2015. RTS

Uručenjem nagrada i predstavom "Beton mahala" u izvođenju novopazarskog pozorišta u čast nagrađenih, u Aleksincu je sinoć zatvoren 4. Festival prvoizovedenih predstava.

Svečano završen Festival prvoizvedenih predstava u Aleksincu

Najviše nagrada osvojile su predstave " Moj sin samo malo sporije hoda" i "Doktor Nušić".

Tokom 7 večeri festival je posetilo oko tri i po hiljade gledalaca. Svaka predstava igrana je pred punom salom, a tražila se i karta više.

"Ovo je mala sredina, nemamo često priliku da gledamo pozorišta iz Beograda, Kruševca, tako da nam ovo mnogo znači. Gledala sam svaku predstavu i na ovom festivalu mi se najviše svidela 5. predstava sa Milošem Bikovićem. Vidim da je festival svake godine sve bolji, poznatija imena dolaze, veća je zainteresovanost", kažu građani.

Upravo publika, ali i sam festival koji je jedinstven u regionu, razlozi su što pozorišnim umetnicima iz Beograda, Šapca, ili čak Zagreba, odakle je i autor nagrađenog teksta, Aleksinac nije predaleko.

"Teška su vremena za dramske pisce, i održati festival koji je posvećen dramskom piscu i koji stavlja dramskog pisca u središte festivala je vrlo hrabro, i srećan sam što sam ovde", kaže Ivor Martinić, nagrada za najbolji dramski tekst za predstavu "Moj sin samo malo sporije hoda".

"Festivalske nagrade i prilozi prijaju, i to je nešto što vas učvršćuje da ste na pravom putu kao čovek koji se bavi teatrom. Ali bez satisfakcije u direktnoj komunikaciji sa publikom, bez toga da publika verifikuje ono što ste radili, ne postoji ni jedna uspešna predstava", kaže Kokan Mladenović, nagrada za najbolju režiju za predstavu " Doktor Nušić".

Ovogodišnji Festival na kome je izvedeno pet predstava u zvaničnoj konkurenciji, i dve gostujuće, bio je posvećen njegovom osnivaču glumcu Duki Jovanoviću.

"Duka Jovanović je pravio selekciju, on je preminuo u junu, i mi sada gledamo repertoar koji je on birao, briljantno birao i to je bio mamc za publiku, razlog da sala bude puna", kaže Miloš Paović, Centar za kulturu i umetnost Aleksinac.

Ovaj festival zauzima sve značajnije mesto na mapi pozorišnih festivala u Srbiji, a koliko je važan pozorišnim umetnicima govori to što pozorišta dolaze u Aleksinac praktično bez naknade.

Jelena Marinović


#   Aleksinac   Miloš Paović   Centar za kulturu i umetnost Aleksinac   Festival prvoizvedenih predstava   Dušan Duka Jovanović   Kokan Mladenović   Ivor Martinić   Centar za kulturu   Centar za kulturu i umetnost
@cekulaleksinac @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima