Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Tražila se "karta više" za nastup hora "Branko" iz Niša na Kolarcu

rssBookmark and Share

Niš 01.06.2022. Z.S. Južna Srbija Info

Veliki i mali hor Niške crkvene pevačke družine ‘Branko“ održao je celovečernji koncert siinoć 31. maja 2022. godine pod nazivom „Veče duhovne muzike“ u Kolarčevoj zadužbini (Kolarac). Pored Nišlija u beogradskom hramu klasične muzike, nasupio je kao specijalni gost Shi-arhimandrit Serafim bit-Haribi iz Gruzije koje peva na aramejskom-Hristovaom jeziku, uz pratnju članova hora manastira Trinaest asirskih otaca.

Foto: Rozana Sazdić
Foto: Rozana Sazdić

Nastup hora "Branko" i monaha Serafima iz Gruzije, izazvao je kod beogradske publike veliko interesovanje, što pokazuje puna sala Kolarčeve zadužbine, koja ima kapacitet od 600 mesta.

Na scenu je prvo izašao dečji hor sa dirigentom Jovanom Mikić. Uvežbani i topli glasovi kojima se može pohvaliti retko koji dečji hor, oduševili su prestoničku publiku, koja im se zahvalila burnim aplauzom.

Nakon njih, je nasupio veliki hor pod rukovodstvom Sare Cincarević, koji je kako bi se muzički, žargonski reklo, "oduvao" binu i salu.

Hor "Branko" se na muzičkoj sceni dobre muzike, posebno u izvođenju duhovne muzike, apsolutno izdvojio od ostali amaterskih horova i može da stane "rame uz rame" sa horom RTS-a, sa kojim je već nastupao.

Godina jubileja

Niška crkvena pevačka družina „Brankoˮ koja ove godine slavi 135 godina postojanja i rada, je zvanično osnovana 1. septembra 1887. godine, mada se u literaturi i pojedinim arhivskim izvorima kao datumi osnivanja pominju i Božić i Đurđevdan, koji je proglašen za slavu Društva.

U okviru ove crkvene pevačke družine 2004. godine osnovan je podmladak Dečiji hor „Brankoˮ, uz blagoslov tadašnjeg episkopa niškog, a potonjeg patrijarha srpskog Irineja.

Iste godine osnovan je i crkveno-igrački ansambl „Brankoˮ.

Hor je nosilac ordena Svetoga Save drugog stepena, ordena Svetog Apostola Pavla, Grčke Pravoslavne Crkve i ordena Svetog Cara Konstantina. Od 2009. godine, po blagoslovu Njegove Svetosti Patrijarha srpskog gospodina Irineja, Crkveno - pevačka družina "Branko" organizuje Međunarodni festival duhovne muzike "Muzički Edikt" u Nišu, koji se održava bijenalno i na kome je u poslednja tri puta gostovalo 54 ansambla iz 14 država. Festival je od osnivanja pod pokroviteljstvom Njegove Svetosti. Hor "Branko" je u dva navrata bio gost Pevačke kapele "Glinka" iz Sankt Petersburga (Rusija) i njihovog proslavljenog dirigenta Vladislava Černušenka. Poslednji put, aprila 2012. godine, hor "Branko" je održao celovečernji koncert u kapeli "Glinka". U sklopu obeležavanja jubileja 1700 godina od donošenja Milanskog edikta, hor "Branko" je pevao na centralnoj proslavi, na liturgiji koju su služila 4 patrijarha i predstavnici svih pomesnih pravoslavnih crkava, u Nišu 6. oktobra 2013. godine. Decembra 2015. god. hor je priredio celovečernji koncert u Konstantinopolju u organizaciji Vaseljenske patrijaršije za goste Vaseljenskog Patrijarha Vartolomeja povodom slave carigradske patrijaršije.

Shi-arhimandrit Serafim bit-Haribi iz Gruzije je nastupao već u Srbiji, na prošlogodišnjem festivalu "Muzički edikt" u Nišu, a sinoć je imao priliku da se predstavi beogradskoj publici.

Publika je burnim aplauzom, pozdravila njegovo za nas, neobično izvođenje pravoslavne muzike.

Hor "Branko" i monah Serafim nastupiće sutra 2. juna u Nišu, povodom gradske slave u hramu Svetog cara Konstantina i Carice Jelene.

 


#   Niš   Crkveno igračko-pevački ansambl Branko   Sara Cincarević   Hor Branko   Serafim Bit-Haribi   Kolarac   Jovana Mikić
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima