Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Treće veče "Muzičkog edikta" - publici se predstavili gosti iz Italije, Grčke i Belorusije

rssBookmark and Share

Niš 19.06.2019. Južna Srbija Info

Treće veče Šestog Međunarodnog festivala horske duhovne muzike “Muzički edikt” 2019.godine otvorio je Hor “Voda živa” iz Niša koji peva u Hranu Sveti car Konstantin i carica Jelena pod dirigentskom palicom sveštenika Bojana Krstića.

Treće veče "Muzičkog edikta" - publici se predstavili gosti iz Italije, Grčke i Belorusije

Potom ih je na sceni zamenio Internacionalni hor “Sveti Nikola” iz Riminija u Italiji. Horom diriguje  Guya Valmaggi. Nastup su započeli izvođenjem Oče naš i to na srpskom jeziku što je publika primila sa posebnim oduševaljenjem i nagradila dugim aplauzom.

“Članovi Intrenacionalnog hora “Sveti Nikola” iz Riminija su različite nacionalnosti, italijanske, ruske i ukrajinske, katoličke i pravoslavne vere. Simfonija njihovih glasova proističe iz hrišćanskih korena i lepote duhovne muzike starijeg i novijeg datuma. Hor iza sebe ima brojne nastupe i to ne samo u crkvama i svetilištima već i u pozorištima i na svetovnim manifestacijama.Na njihovom repertoaru se nalaze i katoličke i pravoslavne duhovne pesme, a pevaju na nekoliko jezika, na staroslovenskom, grčkom, latinskom i italijanskom. Hor izvodi i savremena dela, a neka  od njih su pisana beš za njih”, reči su kojima je najavljen stup ovog hora iz Italije.

Njih su na podijumu zamenili članovi Crkvenog hora “Sveti Prokopije” iz Prokuplja kojim diriguje Ivan Stojanović, da si se pred publikom posle njih pojavio Hor Mitropolije neapoljske i stavropoljske iz Soluna, Grčka, pod rukovodstvom dirigenta Marije Haralampoidou.

“Ženski hor Sveta Kasijana – Himnografkinja” osnovan je 2001.godine. Čini ga 48 članica, od kojih sun eke studenti univerziteta. Hor je bio deo različitih kulturnih dešavanja u Grčkoj i inostranstvu. Ovaj ženski hor imao je poseban blagoslov da nastupa Njegovom  Svetošću G.Vartolomejom Arhiepiskopom Konstantinopolja – Novoga Rima i vaseljenskim Patriharhom. Hor je 2013. učestvovao na prijemu u čast Njegove Svetosti Gospodina Vartolomeja Arhiepiskopa Konstantinopolja i patrijarha u Solunu. Takođe, bili su domaćini u Mitropoliji neapuljskoj i stavropoljskoj u prisustvu arhiepiskopa atinskog Gospodina Jeronima drugog. Godine 2014. hor je nastupao u prisustvu patrijarha Vartolomeja u crkvu Svete Teodore u Imvrosu. Hor je sarađivao sa niškom crkvenom, pevačkom družinom “Branko” u Srbiji, na koncertu u čast patrijarha srpskog Irineja, a u Solunu su održali zajednički koncert u Nacionalnom teatru”, stoji u najavi hora.

Treće festivalske večeri na sceni su se smenjivali horovi iz Srbije i gosti iz inostranstva pa je tako posle nastupa hora iz Soluna piblika uživala u pojanju Hora cekve Svetog Nikole iz Niša kojim diriguje Miroslav Ivanković. 

Kruna predposlednje večeri Međunarodnog festivala  horske duhovne muzike “Muzički edikt” bio je nastup dečijeg Hora manastira Svete Jelisavete iz Minska, Belorusija. Hor nastupa pod dirigentskim vođstvom Marije Bakhvalove. Niškoj publici predstavili su se sa sedam kompozicija. Nastup su zapčeli  sa Zvezdom Vitlajema, nastavili sa Scjati Bože i Dostojno jest, a završili sa Vera Večna, duhovnom pesmom Svetog Vladike Nikolaja Velimirovića.

Šesti Međunarodni festival horske duhovne muzike “Muzički edikt” 2019. završava se večeras, a horovi će nastupati na plateau ispred Svetosavskog doma od 19,30 sati. Na svečanom zatvaranju uz vođstvo maestra Bojana Suđića, zajedniči će nastupiti 200 učesnika, NCPD „Branko“, hora RTS-a, hora „Coro Normalista“, Moskovskog sinodalnog hora i Simfonijskog orkestra RTS-a – Stabat mater, mitropolita Ilariona Alfejeva.

Organizacija Eparhije niška i Niške crvkeno-pevačke družine „Branko“, pod pokroviteljstvom Njegove Svetosti Patrijarha srpskog G. G. Irineja,uz blagoslov Njegovog Preosveštenstva Episkopa niškog G. G. Arsenija, u Nišu će od od 16. do 19. juna ove godine biti održan „Muzički edikt“, šesti Međunarodni festival horske duhovne muzike, u cilju promocije Niša kao rodnog grada cara Konstantina, vezi između istoka i zapada.

 

Komentara: 0


#   Niš   Sveti Prokopije   Sveti Nikola   studenti   Ivan Stojanović   Niška eparhija   Crkveno igračko-pevački ansambl Branko   Miroslav Ivanković   Muzički edikt
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima