Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Izložba ikona u leskovačkom kulturnom centru

rssBookmark and Share

21.04.2011. Dušan Kocić

U Leskovačkom kulturnom centru otvorena kolektivna izložba ikona

Publici predstavljene Jovana Petrović, Ana Ganić i Biljana Budrovac, čije će ikone posetioci moći da vide do 5. maja u Galeriji Kulturnog centra

Detalj sa izložbe ikona u Leskovačkom kulturnom centru
Detalj sa izložbe ikona u Leskovačkom kulturnom centru

LESKOVAC – Povodom najsvetlijeg hrišćanskog praznika, Vaskrsa, sinoć je protojerej Slavko Milovanović otvorio kolektivnu izložbu ,,Ikone’’ Jovane Petrović, Ane Ganić i Biljane Budimir, mladih umetnica iz Užica, Leskovca i Šapca, koju će Leskovčani moći da vide do 5. maja.

-Tri mlade umetnice su prikaze raskošan božji dar i uveličale Vaskrs, veliki praznik, najradosniji u pravoslavnom svetu – kazao je Milovanović.

Ana Ganić je rođena 1984. godine u Leskovcu. Diplomirala je na Akademiji Srpske pravoslavne crkve za umetnost i konzervaciju u Beogradu u klasi profesora mr Todora Mitrovića. Izradila je ikonostas za kapelu manastira sv. Nikoke u Planinici (Pirot). Član je ULUPUDS-a od 2011. godine. Trenutno učestvuje na izradi ikonostasa za crkvu sv. Apostola Petra i Pavla u Vinči. Izlagala je na više izložbi i učestvovala na nekoliko kolonija u zemlji i inostranstvu.

Bilja Budrovac rođena je 1985. godine u Šapcu. Diplomirala je 2011. godine na Akademiji za umetnost i konzervaciju Srpske pravoslavne crkrve u Beogradu na smeru ikonopis u klasi profesora mr Todora Mitrovića. Izlagala je na više grupnih izložbi i učestvovala u radu nekoliko likovnih kolonija.

Jovana Petrović (rođena Jovanović), rođena je u Užicu 1984. godine. Diplomirala je na Višoj školi likovih i primenjenih umetnosti u Beogradu 2006. godine i apsolvent je Akademije Srpske pravoslavne crkve za umentost i konzervaciju u Beograud u klasi profesora mr Todora Mitrovića. Izagala je na više kolektivnih izložbi i učestovala na nekoliko likovnih kolonija. Odslikala je ikonostas za crkvu sv. Pantelejmona u Mijajajlovcu kod Trstenika 2010. godine.

 


#   izložba   Jovana Petrović
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima